Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týden v Epicentru: Drahé bydlení v Praze, plný koš hub i lovci bouřek

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
17. srpna 2019
07:05

Bydlení v centru Prahy se může stát stejně nedostupné jako v Londýně, řekl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj totiž ceny nemovitostí v české metropoli dál porostou. Lovci bouřek zase popsali jednotlivé typy bouřek a přiznali, že jejich koníček je nebezpečný. No a mykologové k nasbíranému koši hub přidali i rady a varování pro české houbaře. Takový byl uplynulý týden v pořadu Epicentrum.

Ekonom Lukáš Kovanda v pondělí hovořil například o stále stoupajících cenách nemovitostí v Česku, které prý dále porostou. Sehnat dostupný byt v Praze může být brzy stejný problém jako hlavním městě Británie.

„Myslím si, že Praha se opravdu může stát něčím, jako je Londýn, to znamená městem, jehož širší centrum bude pro běžného smrtelníka absolutně nedostupné, to bydlení v něm,“ řekl ekonom v Epicentru.

Úterý patřilo cestovnímu ruchu. Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget mimo jiné porovnával tuzemské a zahraniční turisty co do kázně. Podle něj se vyskytují problémy v Praze, a to se skupinami mladých cizinců posilněných alkoholem. Tomu se agentura snaží zabránit. Češi jsou prý ale na hradech a zámcích poměrně ukáznění.

Jsme vychovaní, respektujeme, jsme zvyklí chodit v papučích. Kromě toho, že kloužeme, tak si myslím, že nevybočujeme ze standardů slušného chování, pochválil Čechy Herget.

Pozorování bouřek jako riskantní koníček

Pozorování a zkoumání bouřek je náročný a nebezpečný koníček, ale riziko se podle nadšenců dá minimalizovat. I sami lovci bouří se přesto někdy dostanou do úzkých.

„11. června se vyskytovala silná bouře na severozápadě Česka. Zničehonic se vytvořila bouřková buňka přímo nade mnou, takže opravdu jsem sbalil foťák, vybavení a blesky začaly létat všude kolem,“ popsal ve středu v Epicentru dramatický zážitek Matěj Hrabánek z Czech Thunderstorm Research Association.

Ve čtvrtek se diváci dozvěděli, že houbařská sezóna už začala. Mykologové přinesli do studia plný košík různých druhů hub a potvrdili, že Česko je houbařská velmoc.

„Já jsem projel pár zemí severu, kde teda těm houbám to hodně přeje, ale jsou tam, třeba Estonsko, země, kde se to moc nesbírá. ale Češi opravdu, myslím, že patří ke světové špičce, spolu s Polákama,“ prohlásil Vladimír Štibinger ze Sdružení houbařů Čelákovice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa