Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Houby jako z pohádky: Jirka uspěl v Krušných horách, kde rostou?

Autor: tva - 
17. srpna 2019
09:25

Houbaři sice hlásí zatím jen lokální nálezy, ale ty se množí a vypadá to, že houbařská sezona už naplno začíná. Kromě takzvaných podeštných hub, jako jsou prašivky, pýchavky nebo špičky, se začínají objevovat také „klasiky“, jako jsou hřiby a bedly. A svědčí o tom i fotografie čtenářů Blesku nebo příspěvky na sociálních sítích. Pohádkový úlovek hlásil v Krušných horách například pan Jirka.

Jak doporučili mykologové v pořadu Epicentrum Blesku, lidé by měli sbírat především houby mladé. Jejich růstu napomáhá také letošní nadprůměrné množství srážek. Nedávná vedra ale tento rok sezonu poněkud pozdržela – také kvůli nim se vláha potřebná k růstu hub nestačila pořádně dostat do podloží. Situace se ale s ochlazením v posledních dnech začíná výrazně zlepšovat.

Našli jste v lese úlovek, kterým byste se rádi pochlubili? Fotky hub posílejte s krátkým komentářem na tip@blesk.cz

Houbařit chodí 70 procent Čechů

Mykolog Josef Kadeřávek upozornil, že Češi své znalosti druhů hub často podceňují. „V mnoha případech sbírají i to, co by opravdu ani zvěř nesnědla,“ podělil se o své zkušenosti v Epicentru. Proto je podle jeho názoru klíčové sbírat pouze houby, které lidé dobře znají.

Pohádkový úlovek z okolí Dobrušky hlásí Blesku také pan Ferenc Pohádkový úlovek z okolí Dobrušky hlásí Blesku také pan Ferenc | Ferenc Mokráš

Bez houbaření si Češi neumí představit život - do lesa na houby se pravidelně vydává téměř 70 procent z nich. Nejen, že jde o odpočinkovou činnost, která se dá spojit i s nenáročnou fyzickou aktivitou, ale lze při ní nasbírat i suroviny na skvělou večeři nebo oběd. A i kdyby měl člověk domů odcházet jen s pár bídnými kousky v košíku, několika hodinám v atmosféře klidného a voňavého lesa se nic nevyrovná.

Video  Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

paralenka ( 18. srpna 2019 01:00 )

Horší než chodit po lese, dvounohé klíště, jak vidno, se na vás přisálo i mimo české luhy a háje. Bohužel tento druh "píchavky" vás může otrávit - na rozdíl od pýchavky. Každá vášeň něco stojí, nejen ta houbařská.

paralenka ( 18. srpna 2019 00:47 )

No zaplaťpánbůh, že už jste tu píchavku opravili na pýchavku. Dokonce jsem přemýšlela, jestli nevrátit diplom, pokud jste mi prošli rukama s takovými znalostmi, pleskači .

Paul Katzchen ( 17. srpna 2019 17:34 )

No řízečky by bodly a i ta smaženice ale když já se bojím klíšťat. 🤤😭

naidka ( 17. srpna 2019 17:28 )

Jak je tak mohl naskládat, podepřel je sirkama, ne. Podle mě jsou to atrapy stejně jako v pohádce o Mrazíkovi.

paralenka ( 17. srpna 2019 14:46 )

Pěkná podívaná, ale PÝCHAVKU tam nevidím ani jednu, pleskači. Šup do třetí třídy na vyjmenovaná a příbuzná slova.

Zobrazit celou diskusi