Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová děkovala Maďarsku za pomoc při sjednocení Německa, zmínila i Čechy

Autor: ČTK, tsv - 
17. srpna 2019
13:35

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu ve videu zveřejněném na stránkách spolkové vlády poděkovala Maďarsku za jeho přínos ke sjednocení Německa. Připomněla v něm také, že k tomu přispěly i činy lidí v Polsku a Československu. Merkelová se společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v pondělí zúčastní nedaleko města Šoproň oslav 30. výročí takzvaného panevropského pikniku.

Maďarské komunistické úřady 19. srpna 1989 krátce otevřely hranici s Rakouskem kvůli pikniku, který v oblasti Šoproně uspořádala občanská hnutí z obou zemí. Toho využilo asi 700 občanů tehdejší Německé demokratické republiky k odchodu do Rakouska.

Tím Maďarsko přispělo k tomu, že se mohl stát zázrak německého sjednocení, řekla Merkelová v prohlášení. „Když myslíme na tento den, jsme si také vědomi toho, že činnost lidí ve východní Evropě, například z Polska nebo Československa, vedla k tomu, aby se události mohly takto vyvíjet,“ uvedla také kancléřka, která sama žila ve východním Německu.

Agentura DPA připomíná, že Německo je sice Maďarsku za jeho vstřícný krok z roku 1989 vděčné, jeho vztahy k Budapešti však od nástupu národně-konzervativního premiéra Viktora Orbána v roce 2010 ochladly. Jeho kritici ho obviňují z porušování principů demokracie a právního státu, vytýkají mu i příklon k autoritářským zemím, jako je Rusko a Čína. Orbán také prosazuje tvrdou protiimigrační politiku.

Maďarský opoziční list Népszava dnes napsal, že pondělní oslavy 30. výročí panevropského pikniku budou neobvyklou podívanou. „Angela Merkelová, nejdůležitější osobnost utváření evropské jednoty, bude stát vedle Viktora Orbána, který patří k hlavním bojovníkům proti této jednotě. Vedle Orbána, který se jako doma cítí spíše v jakémkoliv asijském městě než v Evropě, napsal tento deník.

12x36je_dostt ( 17. srpna 2019 14:49 )

kralovna-vsech-mori ( 17. srpna 2019 14:05 )

Jasně a za to mám chce ta babizna nacpat do naší vlasti muslimskou sebranku.

iFender ( 17. srpna 2019 14:04 )

Za to vsechno se nam nyni spolkva republika bohate odmenuje . Merklova znici Evropu a nedela si zadne vycitky.To co Turek nedokazal za stovky let ona to zvladne za par desetileti a jeste nas pomluvi,ze nejsme v prijmani migrantu solidarni.My ty barabary tady proste nechceme a jak je videt o to lehce a svobodneji se nam zije.Zapadni Evropa je ztracena jsou si ale sami na vine!

Zobrazit celou diskusi