Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Série demonstrací v Rusku: Zažívá „tiché“ protesty i komunisty v ulicích

Aktualizováno -
17. srpna 2019
20:55
Autor: ČTK, tva - 
17. srpna 2019
18:50

Individuálními protesty, jež nevyžadují souhlas úřadů, pokračovala v sobotu ruská opozice v Moskvě v demonstracích proti vyloučení kandidátů nepohodlných úřadům ze zářijových komunálních voleb. Účastníci zároveň žádali propuštění lidí zadržených při dosavadních protestech. Akce se podle médií obešla bez vážnějších incidentů a s jednou výjimkou policie nezasahovala. Povolený protestní mítink uspořádali v ruské metropoli i komunisté, kteří jsou obvykle jinak loajální vládě.

Série demonstrací střídajících se jednotlivců se konala v Moskvě na třech místech - u památníků Vladimira Šuchova, Vladimira Vysockého a také Naděždy Krupské. Několik demonstrantů se podle agentury Interfax objevilo také na historické ulici Starý Arbat. Vykřikovali hesla, ale policisté proti nim nezasáhli, uvedl Interfax.

Podle moskevských médií kromě malého incidentu s policisty na Starém Arbatu se v sobotu v metropoli nic vážnějšího nestalo. Hlášeny nebyly žádné násilné střety ani velké zásahy policie. Zato ve druhém největším městě Ruska Petrohradu policie podle specializovaného serveru OVD-Info zatkla dvanáct lidí. Šlo o účastníky protestní akce na podporu opozice v Moskvě.

U památníků mlčky demonstrovalo několik desítek lidí, kteří se jeden po druhém postupně střídali. Na svých plakátech při tom žádali především dodržování ústavy a propuštění lidí zadržených během předchozích protestů. Podle Interfaxu mezi nimi byli například spoluzakladatelé strany Jabloko Grigorij Javlinskij a Sergej Mitrochin.

Mitrochin zatím jako jediný uspěl s odvoláním proti diskriminačnímu postupu městské volební komise a byl zaregistrován jako kandidát.

Protestovali i jinak loajální komunisté

Na Sacharovově třídě, která je obvyklým místem konání moskevských protestních mítinků, se podle údajů policie sešlo kolem 4000 stoupenců komunistické strany. Ta je sice jen formální opozicí, protože je vůči vládní straně Jednotné Rusko obvykle loajální, nicméně proti vylučování kandidátů moskevskou volební komisí se nyní také postavila.

Demonstrace opozice v Moskvě pokračují individuálními protesty (17. 8. 2019) Demonstrace opozice v Moskvě pokračují individuálními protesty (17. 8. 2019) | ČTK

Výsledkem sobotní akce komunistů, kterou úřady na rozdíl od protestů liberální opozice povolily, je podle agentury TASS rezoluce obsahující řadu obvinění vůči Jednotnému Rusku. Patří mezi ně „diskreditace“ volebního systému země a neustálé změny pravidel kvůli obavám z prohry.

Policie byla na demonstranty připravená

Opozice po tvrdých zásazích policie proti demonstracím v předchozích víkendech tentokrát využila individuální projevy nesouhlasu s postupem úřadů. Na několika místech hlavního města byly připravené silné policejní oddíly, ale nikde zatím nezasahovaly.

Protestní akce v Moskvě vyvolalo rozhodnutí městské a po odvolání i ústřední volební komise zamítnout kandidaturu více než 50 opozičních politiků pro komunální volby vypsané na 8. září. Důvodem byly údajné formální nedostatky při shromažďování podpisů potřebných k registraci.

Na prvních dvou nepovolených akcích 27. července a 3. srpna bylo zatčeno celkem přes 2000 lidí. Minulou sobotu úřady demonstraci, na kterou podle agentur přišlo na 60 000 lidí, povolily. Ale i při ní se zatýkalo, i když méně.

Simonphoenix ( 17. srpna 2019 22:18 )

Jen je srovnej Putine, jinak tam budeš mít bordel jako tady .......

Bardo ( 17. srpna 2019 22:06 )

Země a příslušné lidské skupiny, podle definicí Východu.
Had – 1917, 1929, 1941, 1953...


Energie v podobě Vepř, je protivníkem Hada a vždy přinese zátěž zemi a příslušné lidské skupině.
V roce Vepř, je zátěž vystupňována v měsících Rak/Ovce, Lev/Opice, Štír/Vepř.

Po uplynutí vlivu Zemního Vepře 2019/20, dojde k proměně, která přinese prosperitu, zřetelnou již v roce s energií Buvol 2021/22

Hvězdy se rozsvěcí a hasnou,
Blesk je věcný

prasatkopepicek ( 17. srpna 2019 20:39 )

A na tuhle zemi ma podle posledniho pruzkumu tretina lidi pozitivni nazor. Ona ta tretina lidi u nas je opravdu dementni...

Zobrazit celou diskusi