Vaky na vodu pro stromy se postupně objevují na čím dál více místech Prahy. Jsou teď už například také v centru v lokalitě Ovocného trhu nedaleko Celetné ulice. Nové opatření v ulicích metropole se podle tiskové mluvčí TSK Barbory Liškové postupně zavádí od jara letošního roku, kdy dostali pokyn k pořízení zavlažovacích vaků všichni oblastní správci. Dnes jimi disponují například v Praze 1, 2, 3, 4, 6 nebo 7.

„Vodní vaky jsou určeny pro zálivku nově vysazených i již zapěstovaných stromů pro zmírnění výsadbového šoku. Vak uvolňuje vodu formou kapkové zálivky po dobu až 9 hodin a dodané množství vody tak máme pod kontrolou,“ vysvětlila Barbora Lišková, podle které je možné do poskytnuté tekutiny přimíchat i hnojivo. Pytle lze navíc používat opakovaně pro různé stromy. Samotná instalace i odejmutí vaku je podle odborníků velice jednoduchou záležitostí.

Plastové vaky jsou vyráběné z polyetylenu. Najednou dokážou pro stromy zajistit až téměř 60 litrů vody. „Ve spodní části mají asi milimetr široké otvory, a tak z nich voda postupně odtéká několik hodin. Veškerá vláha se tedy dostane do půdy přímo u stromu a pak dále ke kořenům,“ popsala dále mluvčí TSK. Údržba takového opatření je prakticky nulová, stačí pouze dolévat vodu.

Stovky vysadí, stovky pokácejí

Technická správa komunikací má v současnosti ve správě přes 65 tisíc stromů, na jejich údržbu společně s obstaráváním keřů a další zeleně každoročně padnou desítky milionů korun. Za loňský rok správce vysázel přesně 499 stromů, naopak 186 jich musel pokácet. Od začátku tohoto července začalo v TSK fungovat zcela nové oddělení správy zeleně.

Fotogalerie
12 fotografií