Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová vytáhla v Německu kostýmek s výrazným páskem. A promluvila o invazi

Aktualizováno -
21. srpna 2019
18:55
Autor: ČTK, tsv, tva - 
21. srpna 2019
13:29

Jak sama upozorňuje, vzhled je důležitý a u političek obzvlášť sledovaný, myšlenky však důležitější. A tak slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Německu na červeném koberci zaujala nejen černým kostýmkem s výrazným páskem. Zavzpomínala totiž na éru komunismu - na rozdělení země na SRN a NDR, před odletem do Berlína pak i na sovětskou invazi v roce 1968 a příjezd tanků, které vtrhly do Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. Čaputovou v Berlíně přivítal prezident Frank-Walter Steinmeier. Odpoledne se sešla i s kancléřkou Angelou Merkelovou. 

Život ve svobodném a demokratickém státě není samozřejmostí, ale vzácnou hodnotou, která byla vykoupena nemalými oběťmi, uvedla ve středu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová k výročí vojenské okupace Československa v roce 1968. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do někdejšího společného státu Čechů a Slováků odsoudil v prohlášení také předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle premiéra Petera Pellegriniho je zmíněné výročí připomínkou hrdinství i selhání.

Kromě prezidenta Steinmeiera se Čaputová ve středu v Berlíně setkala i s kancléřkou Angelou Merkelovou. Na její dotaz ji ujistila, že vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka je nezávislé a zodpovědné a směřuje k odhalení pachatelů a jejich potrestání.

„Sázíme na Slovensko“

Kancléřka stejně jako prezident Steinmeier podle Čaputové „sázejí na Slovensko“ a dali najevo přesvědčení, že Slovensko může „sehrát důležitou úlohu při sbližování našeho regionu se zbytkem Evropské unie“.

Slovensko spolu s Českem, Maďarskem a Polskem tvoří visegrádskou skupinu, která má v řadě věcí rozdílné názory než vedení EU v Bruselu. Jedná se zejména o problém migrace a případné přerozdělování migrantů.

Čaputová rovněž sdělila, že se s Merkelovou shodla na tom, že je třeba setrvat na jednotné pozici ohledně dohody o odchodu Británie z EU. „Brexit je ukázkovým výsledkem populismu, kterému čelíme ve vícero zemích, a to, co určitě potřebujeme, je brexit s dohodou, a ne bez dohody,“ řekla slovenská prezidentka.

Čaputová připomněla sjednocení Německa

Stejně jako německá hlava státu Steinmeier si i Čaputová přeje, aby Evropa byla i přes nadcházející odchod Británie z Evropské unie jednotná a silná.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se setkala 21. srpna 2019 v Berlíně s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se setkala 21. srpna 2019 v Berlíně s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. | ČTK

„V Evropě není země, která by měla tolik zkušeností s překonáváním rozdělení jako právě Německo. Německo ví, jak nesmírně těžké, ale důležité je hledat to, co nás spojuje. Německou zkušenost dnes potřebujeme přenést i do celé Evropské unie,“ uvedla Čaputová, podle níž je to nutné zejména v době, kdy se znovu mluví o rozdělení na nové a staré členské země, na východ a západ, na sever a jih.

Do Berlína zamíří Čaputová i Zeman

Slovenská prezidentka svými slovy narážela i na znovusjednocení Německa po pádu Berlínské zdi 9. listopadu 1989, jehož 30. výročí si letos v německé metropoli spolu se Steinmeierem, českým prezidentem Milošem Zemanem i prezidenty Polska a Maďarska připomene rovněž i ona sama.

Památku obětí zdi v centru německého hlavního města uctila už dnes. K událostem před 30 lety, k nimž vedle pádu berlínské zdi patřila i sametová revoluce v Československu, se dnes krátce vrátil i Steinmeier. Je přesvědčen o tom, že volba Čaputové slovenskou prezidentkou je také výrazem toho, že naděje na změnu spojené s rokem 1989 jsou dodnes živé. „To platí na Slovensku i jinde v Evropě,“ míní.

Agent_007 ( 22. srpna 2019 05:33 )

Oblečená jako na funus.

slovan1954 ( 21. srpna 2019 21:50 )

gabreta: Múúú,ty krávo nebeská!

gabreta ( 21. srpna 2019 20:43 )

To fakt není, co závidět!! Ze srdce vám jí přejeme, jako splátku za Husáka!!

ruda43 ( 21. srpna 2019 20:22 )

Kdo by taky lez do takový žumpy,že jo..Snad jenom sebevrah..

adeso ( 21. srpna 2019 19:47 )

zalez s tou svou krasavou

Zobrazit celou diskusi