Stromy napadly dva druhy brouka bělokaze, a to ovocný a švestkový. Podle radnice nakladl vajíčka pod kůru stromů, pokud by se nepokácely, nově vylíhlá generace brouků by napadla sousední sakury. „Vůbec nás to netěší, ale museli jsme jednat neprodleně. Bělokaz by ostatní stromy napadl stejným způsobem jako kůrovec smrky,“ uvedla první místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti). Dodala, že místo pokácených dřevin budou vysazeny nové.

Většinu aleje má ve správě městská organizace Lesy hlavního města Prahy, která už osm napadených stromů pokácela a další tři mírně napadené monitoruje.

Sakury v ulici V Olšinách jsou součástí projektu Prahy 10 „Strom za narozené dítě“, který byl spuštěn v roce 2007. Kvůli špatnému stavu bylo nutné původní více než padesátku před zhruba rokem a půl pokácet, nahradilo je 72 nových sakur, které byly vysázeny už vzrostlé. V projektu bylo podle radnice v městské části vysazeno více než 4000 nových stromů.

Kácení stromů v poslední době vyvolalo nevoli v Praze 2, kde se radnice rozhodla pokácet dva zdravé javory na zahradě školy v ulici Na Smetance z důvodu výstavby sportoviště. Místní proti tomu sepsali petici. Podobnou nevoli vyvolal plán Technické správy komunikací (TSK) kácet v aleji v Lužické ulici na Vinohradech.

Fotogalerie
14 fotografií