Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na boj se suchem půjde dalších 250 milionů. Brabec je „vydyndal“ u Schillerové

Autor: ČTK, tsv, simao - 
22. srpna 2019
14:40

Zástup ministrů - prosebníků se u dveří šéfkyně státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) zkracuje. Ve čtvrtek přišla řada na další dva členy Babišova kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přišel žádat o 250 milionů navíc na opatření v boji proti suchu. Dostal je. Následovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dostane oproti původnímu návrhu rozpočtu na příští rok 250 milionů korun navíc na boj se suchem. Tuto částku požadoval ministr Richard Brabec (ANO) na dnešním jednání o rozpočtu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Na boj se suchem a klimatickou změnou půjdou peníze v rámci stovek projektů Programu péče o krajinu, řekl po jednání Brabec. Rozpočet MŽP na rok 2020 byl tak měl činit zhruba 6,24 mld. Kč bez evropských dotací, s nimi téměř 16 miliard korun.

Peníze se budou investovat například do obnovy mokřadů, výsadby remízků a stromů a umělé infiltrace. Využije je i Česká geologická služba, která se věnuje zkoumání stavu podzemních vod na území ČR.

Letos ministerstvo hospodaří s 6,26 mld Kč bez evropských dotací, které činí 7,81 mld. Kč, tedy celkově s více než 14 miliardami korun. Loni rozpočet činil 12,57 miliardy korun i s evropskými zdroji.

Brabec dodal, že ministerstvo ušetří oproti letošku deset procent na provozních a personálních nákladech. Podle Brabce jde o 70 milionů korun. Příští rok MŽP škrtne 161 pracovních míst, což je zhruba pět procent, tedy 55 zaměstnanců, a to přímo na svém úřadu.

40 miliard na boj se suchem

Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička v úterý upozornil, že stát vydává na boj proti suchu pouze jednotky miliard. Přitom by měl podle Skleničky na udržení vody v krajině dávat minimálně 25 miliard korun ročně. Pokračující sucho a nedostatek srážek by v budoucnu mohly podle propočtu vědců ovlivnit pokles českého HDP až o 1,6 procenta i více.

„Já se bráním této kritice, protože není úplně oprávněná, byť v řadě věcí s ním souhlasím. Nejsou to jednotky miliard, ale desítky. Za posledních pět let jsme společně s ministerstvem zemědělství investovali z evropských i tuzemských zdrojů skoro 40 miliard korun do boje se suchem,“ reagoval Brabec. Sklenička má ale podle něj pravdu v tom, že další náklady v příštích letech mohou stovek miliard dosáhnout.

Klaus chválil pro změnu Tomana

Za peníze navíc na boj se suchem přitom chválil dnes na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích jiného člena Babišovy vlády exprezident Václav Klaus.

Pochvalu si přichystal pro přítomného ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). „Máte také silného, zdatného ministra zemědělství,“ říkal Klaus a Tomana chválil za to, že se „mu daří vážně, mužně, dramaticky a starostlivě“ promlouvat před českou veřejností i politiky.

„Když najednou začne trochu sucho, tak on hned vydyndá několik miliard ze státního rozpočtu, což je něco, co se paní ministryni Maláčové ne snadno prosadí, ona nemá takový zdatný hlas a nemá takovou ráznost a to já myslím, že zemědělci jsou v bezvadné situaci, že mají pana ministra tohoto formátu a tohoto rozměru,“ pobavil přítomné Klaus a byl odměněn potleskem.

Jednání vlády: Richard Brabec (ANO) s Miroslavem Tomanem (ČSSD) Jednání vlády: Richard Brabec (ANO) s Miroslavem Tomanem (ČSSD) | Úřad vlády ČR

Samotný boj se suchem ale ministra Brabce „nebaví“. Poukazuje na to, že jde o skutečně vážnou věc. Která však vyjde na nemalé finanční prostředky. „Intenzivně už dnes v rámci Evropské komise vyjednáváme, aby významná část šla na boj se suchem, tedy posílení zdrojů vody a udržení vody v krajině. Nepochybně tam půjdou ale i peníze z dalších programů ministerstva zemědělství,“ dodal. Předpokládá, že výdaje na sucho v horizontu desítek let dosáhnou stovek miliard korun.

251 milionů pro Benešovou

Zatímco ministrovi Brabcovi jeho požadavek u Aleny Schillerové prošel kompletní, o něco méně úspěšná byla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Vyjednala totiž do rozpočtu úřadu na příští rok 251 milionů korun navíc. Chtěla půl miliardy, výsledek označila za rozumný kompromis.

„Jako všichni ministři si chci přilepšit a odstranit nějaké nedostatky, které jsme zaznamenali. Je to na dobré cestě, jdu sem s optimismem,“ říkala při příchodu na ministerstvo financí Benešová. „Myslím, že oproti jiným resortům požadujeme drobné. Asi půl miliardy, víc ne. A je to hlavně na odstranění křivd v bezpečnostních sborech hlavně, protože Vězeňská služba by byla hůře hodnocena než ostatní bezpečnostní složky,“ doplnila.

Pro hasiče se v uplynulých dnech podařilo vyjednat o 400 milionů korun navíc, policie dostala přidáno 1,1 miliardy Kč. Benešová ve středu předeslala, že bude požadovat prostředky také na dostavbu pražského Justičního areálu Na Míčánkách. Ministerstvo dnes zveřejnilo, že v příštích dvou letech výrazně ušetří na provozních nákladech, a to díky nákupům na centrálním tržním místě. Uvedlo, že náklady za energie klesnou o 18 procent, což podle úřadu znamená úsporu 87 milionů korun - 71 milionů za plyn a zbytek za elektřinu.

marmat ( 22. srpna 2019 16:10 )

KDYŽ NEDÁ POMLUVĚJ, KDYŽ UVOLNÍ. "TAK MÁLO" !!! Aby byla ze železa

marmat ( 22. srpna 2019 16:08 )

Ti, co jí v PS a jinde drtí (jako "bankomat" bez dna a budoucnosti) NELOUDĚJ ?

marmat ( 22. srpna 2019 16:06 )

Vyloudit a pomluvit: "rozhazuje a nemyslí na budoucnost vnoučat !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa