V pátek bude zpočátku dne počasí u nás ještě pod vlivem nevýrazné studené fronty, postupně se sem bude nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu. Očekáváme oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno. Ráno bude opět teplé – v minimech naměříme 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na tropické hodnoty, tj. 26 až 30 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Plavky se budou hodit, ale taky pozor na bouřky. Dagmar Honsová

Tropický víkend – v maximech naměříme až 32 °C 

Sobotní počasí nás bude lákat k vodě. Bude jasno až polojasno, během dne se bude vytvářet kupovitá oblačnost zejména v horských oblastech, právě tam se budou ojediněle tvořit přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou vysoko – mezi 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí i přes třicet stupňů – na 28 až 32 °C. Foukat bude mírný jižní vítr o rychlosti do 20 km/h, přechodně bude zesilovat pouze v bouřkách.

Také v neděli budou, před přechodem studené fronty, teploty stoupat vysoko. Noční teploty budou klesat na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C. Jinak bude jasno až polojasno, odpoledne od západu bude docházet k přibývání oblačnosti, místy se budou tvořit přeháňky nebo bouřky. Bouřky budou ojediněle silné, tj. doprovázené přívalovým deštěm i krupobitím. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat na 70 km/h.

Na první školní den budeme potřebovat deštníky

Výrazné ochlazení přinese hned první školní den, tedy 2. září – přes Česko bude přecházet od západu studená fronta. V Čechách očekáváme zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami a odpolední teploty mezi 20 až 24 °C. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku dne ještě jasno nebo polojasno a oblačnost tam začne přibývat až odpoledne. Odpolední teploty vystoupí až na 30 °C. V Čechách tak budou žáci a studenti na první školní den potřebovat deštníky, pláštěnky a dlouhý rukáv.

V září se už tropy zřejmě nevrátí

Další pokles teplot vzduchu přinese hned úterý. A zatímco září v roce 1947 nebo 2016 bylo bohaté na tropické dny, letos to na prodloužení řady tropických dnů už nevypadá.

Fotogalerie
22 fotografií