Od západu se budou postupně tvořit bouřky, které mohou být ojediněle silné, doprovázené nárazy větru, kroupami a přívalovými srážkami.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Meteorologové zároveň vydali výstrahu před vysokými teplotami, které se s velkou pravděpodobností na našem území vyskytnou. Týká se všech oblastí, kde odpolední teploty překročí 31 ºC. Varování se týká jevů jako zvýšená zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace.

ČHMÚ tak doporučuje dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Meteorologové zároveň nabádají k omezení tělesné zátěže v poledních a odpoledních hodinách. Vyvarovat by se lidé měli také ponechávání dětí nebo zvířat na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Teplotní rekordy se nekonaly

I přes horké počasí v sobotu nepadl žádný teplotní rekord, maxima pro 31. srpen si udržel mimořádně teplý rok 2015. Nejtepleji bylo v sobotu v pražských Komořanech, kde naměřili 32,8 stupně Celsia. V České Lípě a Strážnici bylo o desetinu méně. Hranici 32 stupňů překonaly také stranice Dobřichovice, Štítná nad Vláří či Doksany. „Zajímavostí je, že každá z těchto stanic je v jiném kraji. Takže se nedá jednoznačně říct, v jakém regionu dnes bylo nejtepleji,“ řekl Martin Tomáš z ČHMÚ. Očekává, že ani v neděli maximální teploty nepřekonají dosavadní rekordy z roku 2015, byť teploty budou atakovat 33 stupňů.

Ve středních Čechách dnes bylo nejtepleji v Dobřichovicích u Prahy, meteorologové tam naměřili 32,5 stupně Celsia, stanice Husinec-Řež u Prahy hlásí 32,2 stupně Celsia. Třetí místo obsadila Tuhaň na Mělnicku s rovnými 32 stupni.

Bouřky v minulých dnech

Ve čtvrtek zasáhly Česko bouřky, které na některých místech doprovázely i kroupy. Největší intenzity srážky nabraly na Vysočině a v Plzeňském kraji, kde měli hasiči nejvíce práce. Šlo zpravidla o odklízení škod v podobě popadaných stromů nebo vytopených sklepů.

Na Vysočině měli hasiči plné ruce práce s odklízením škod, které napáchala bouřka
Autor: Facebook HZS Kraje Vysočina

Páteční bouřky byly slabší, nějvíce zasáhly Pardubický kraj. Výjimkou opět nebyly ani přívalové srážky. Meteorologové varují před podobnými jevy i v následujících dnech.

Září bude teplotně nadprůměrné

Po tropickém závěru letních prázdnin přijde z neděle na pondělí prudký zlom v počasí. Teploty, které o víkendu překročí mnohde 30 stupňů Celsia, spadnou o deset stupňů, někde bude jen 16 stupňů. Přesto má být září jako celek teplotně nadprůměrné. Pršet bude zhruba stejně, jaké bývá v tomto období zvykem.

Předpokládáme, že období od 2. září do 29. září 2019 bude na našem území jako celek teplotně nadprůměrné. Po extrémně teplém posledním srpnovém týdnu nastane u nás začátkem září výrazný zlom v počasí. Průměrné týdenní teploty by se i tak měly v následujících týdnech pohybovat kolem hodnot běžných pro danou roční dobu, případně mohou být mírně nad dlouhodobými průměry,“ uvedli meteorologové v měsíční prognóze.

Srážky se zřejmě nebudou vymykat dlouhodobému průměru, nejvíc by mělo pršet v příštím týdnu a v týdnu od 16. září.

Dlouhodobá průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je 13,3 stupně Celsia. Nejchladnější zářijové dny zažili Češi v roce 1996, kdy teploměr vystoupal v průměru jen k deseti stupňům. Naopak nejtepleji bylo o tři roky později s průměrnou teplotou 16,7 stupně Celsia.

Fotogalerie
31 fotografií