Bouřky dorazily dnes odpoledne nejprve do Čech, večer a v noci zamíří i na Moravu a do Slezska. Studená fronta přináší skokové snížení teplot a srážky. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ upozorňovali meteorologové. A došlo na jejich slova.

Odpoledne se hromy začaly ozývat i v metropoli Praze, kam rovněž dorazil déšť. Přinesl s sebou i první komplikace.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Pořádn ěnapilno měli v neděli odpoledne středočeští hasiči, kterým značně přibylo výjezdů kvůli bouřce. Nejčastěji zasahovali na Příbramsku, Benešovsku a Rakovnicku. Do 18:00 zaznamenali 33 událostí, uvedla mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová.

Jezero na silnici a uvízlá auta

Hasiči nejčastěji vyjíždějí k popadaným stromům nebo zaplaveným sklepům. Na Komenského náměstí v Rakovníku například přívalový déšť ucpal kanály, na silnici bylo podle mluvčí až půl metru vody. „Zůstala tam uvíznutá dvě osobní auta, hasiči lidem pomohli dostat ta auta ven,“ uvedla Fliegerová.

Na Rakovnicku odstraňovali bahno a kameny také z železniční trati. V Meznu na Benešovsku přetekl rybník a voda s bahnem zaplavila silnici a sklepy okolních domů. Hráz rybníka ale nápor vody vydržela. Hasiči tam pomáhali odstranit bahno z komunikace a zasahovali u zatopených sklepů.

Středočeští hasiči zasahovali i u "jezer" vzniklých na komunikacích (1.9.2019)
Autor: HZS Středočeského kraje

Bouře ukončila operu i závody

Pořadatelé dnes kvůli silné bouřce museli předčasně ukončit představení opery Don Giovanni, kterou sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla hrál pod širým nebem v pražské Divoké Šárce.

Do přírodního divadla dorazily tisíce lidí. Bylo to poprvé za patnáctiletou historii těchto lesních představení, kdy operu nebylo možné kvůli nepřízni počasí dokončit.

Na severu Čech v Mostě silný déšť přerušil pro změnu závody mistrovství Evropy tahačů. „Vzhledem k těžkým závodním strojům, jejichž pneumatiky neodvádějí tak kvalitně vodu jako u cestovních vozů, by byla jakákoliv další jízda příliš riskantní,“ uvedl zástupce ředitele závodu Jindřich Hrneček.

První nedělní jízda musela být kvůli silnému dešti přerušena ve třetím kole. Když se závodní stroje postavily o půldruhé hodiny později znovu na start, opět se prudce rozpršelo. Nakonec musel být zrušen kompletní program.

Na počasí si postěžoval i česý jezdec Adam Lacko, který byl v sobotu druh ýa třetí. „Po podařeném vystoupení jsem samozřejmě doufal, že v neděli dokážu alespoň jednou zvítězit. Jenomže počasí chtělo jinak a nikomu z přítomných nepřálo. Mrzí mě to především kvůli divákům, kteří často vážili dlouhou cestu, aby nás viděli závodit. Bohužel k tomu nedošlo,“ poznamenal.

Liják na mosteckém okruhu přerušil závody ME tahačů (1.9.2019)
Autor: ČTK

Krupobití na řadě míst Česka

Krupobití pak hlásí lidé z různých míst Česka. Kroupy padaly na Slapech, ale třeba i v Pardubickém kraji.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

U nás právě teď. #kroupy #počasí

Příspěvek sdílený Ruda 🏍️🚭 🇨🇿 (@bartosruda),Zář 1, 2019 v 8:18 PDT

Také přes Šumpersko se dnes odpoledne přehnala silná bouřka. Nejvíce zřejmě zasáhla obec Jedlí, kde se voda dostala do domů a strhla také automobily. Voda zaplavila rovněž tamní továrnu, firma vodu odčerpává vlastními silami, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hasiči v oblasti evidují asi desítku výjezdů, čerpají vodu, likvidují také popadané stromy. V okolí Jedlí a Štítů jsou na komunikacích po bouřkách naplaveniny.

Poslední letní tropický den za námi

Po rozpálené sobotě tak přišla první zářijová neděle, která přinesla výraznou změnu v počasí. „Jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti. Během dne v Čechách na většině území přeháňky nebo bouřky, večer srážky místy i na Moravě a ve Slezsku. Ojediněle i silné bouřky. Nejvyšší teploty 29 až 33 °C, na západě kolem 27 °C,“ hlásil ve své nedělní předpovědi český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Poslední letní tropický den v Praze: Tropy zahnaly bouřky (1.9.2019)
Autor: Foto Blesk - Tonda Tran

Změnu v počasí provází i mírný jižní vítr, který se postupně bude měnit na západní až severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

Výstraha před bouřkami platí od nedělních 11:00 do půlnoci pro Prahu, Středočeský, Jihočeský kraj, Plzeňský (Kralovice, Rokycany), Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a rovněž pro Vysočinu, kde již tento týden bouřky doprovázené lijákem řádily.

V Humpolci udeřily tak silně, že kanalizace nestíhala pojímat přívaly vody, která se následně valila ulicemi.  

Na Vysočině měli hasiči plné ruce práce s odklízením škod, které napáchala bouřka
Autor: Facebook HZS Kraje Vysočina

Pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj platí výstraha před silnými bouřkami od nedělních 15:00 do pondělních 6:00.

Očekávané bouřky bude opět lokálně doprovázet přívalový déšť, který může ojediněle způsobit rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Vydatný déšť může způsobit zvýšený odtok vody z krajiny či zaplavení silnic a chodníků. Řidiči musejí dávat pozor na sníženou viditelnost a riziko aquaplaningu, upozornil ve výstraze ČHMÚ.

S novým školním rokem výrazné ochlazení

Se začátkem nového školního roku pak teploty výrazně poklesnou. Již v pondělí se očekávají nejvyšší denní teploty pouze 16 až 20 °C, na jihovýchodě kolem 22 °C. Bude přitom zataženo a oblačno, většinu Česka pak zahalí dešťové mraky. K postupnému ubývání srážek a oblačnosti dojde až v úterý.

„Bouřky budou postupně přecházet do trvalejších srážek ve východní polovině území. Na severovýchodě budou v pondělí místy i vydatné srážky s úhrny kolem 40 milimetrů za 12 hodin, večer budou ustávat,“ uvedli meteorologové.

Fotogalerie
48 fotografií