Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hurikán Dorian zasáhl karibský ráj. Trump si před úderem živlu zašel na golf

Aktualizováno -
1. září 2019
19:47
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. září 2019
14:44

Hurikán Dorian dosáhl pátého, nejvyššího stupně a rychlost větru v něm podle aktualizovaných informací amerických meteorologů dosahuje 285 kilometrů za hodinu. Oko hurikánu bylo odpoledne těsně před bahamským ostrovem Great Abaco, na severu souostroví se očekávají rozsáhlé škody. Podle televize CNN je Dorian světově nejsilnější bouří letošního roku. Národní středisko pro hurikány (NHC) předpokládá, že se pak přesune na pevninu Spojených států, hurikán ale bude slábnout. Původně se předpokládalo, že nejvíce postiženým státem bude Florida, kde má sídlo i prezident Donald Trump, hurikán ale změnil svůj směr.

Katastrofální podmínky podle amerických médií panují na ostrovech Abaco, které jsou součástí souostroví Bahamy a kam měl hurikán dorazit dnes ráno místního času (odpoledne SELČ). Pak by se měl přesouvat na západ směrem k ostrovu Grand Bahama. V příštích 24 hodinách se dá očekávat kolísání síly živlu, Dorian ale zůstane velmi nebezpečný. Kromě silného větru přinese i velké množství srážek.

Zatím není zcela jasné, kam živel směřuje dál. Od West Palm Beach na Floridě je teď vzdálen stovky kilometrů. Původní projekce počítaly s tím, že hurikán zasáhne americkou pevninu, ty novější ale uvádějí, že se hurikán stočí na sever a východ a jeho střed zůstane nad mořem. Při svém postupu ke státům Georgia a Severní a Jižní Karolína bude slábnout.

Trumpa už hurikán neděsí

Prvotní prognózy napovídaly, že v trase hurikánu stojí i floridský resort prezidenta Donalda Trumpa, ten dokonce kvůli hrozbě zrušil cestu do Polska, kde se měl účastnit pietní akce připomínající 80. výročí vypuknutí druhé světové války. Jen co nebezpečí trochu polevilo, uklidnil se i prezident. Do Evropy sice Trump nevyrazil, za to si zaletěl na golf. Přitom měl původně v letním sídle prezidentů Camp David sledovat Dorianův postup.

„Vypadá to, že Dorian zasáhne naši skvělou Jižní Karolínu silněji, než se předpokládalo. Udeří i v Georgii a Severní Karolíně,“ napsal Trump na twitteru. „Pohyb hurikánu se nedá dobře předpovědět, jasné je, že to bude největší a nejsilnější bouře za poslední desetiletí. Buďte opatrní,“ dodal prezident, pak podle všeho odletěl helikoptérou do golfového klubu ve Virgiini.

Na Bahamách nedbali lidé na výzvy k evakuaci

„Pro Bahamy to bude opravdu velmi špatné,“ citovala agentura AP odborníka na hurikány z Coloradské státní univerzity Phila Klotzbacha. Už během dne byly hlášeny výpadky proudu a dodávek vody, na ostrovech Abaco, Bimini a na Grand Bahama přestala fungovat letiště. Úřady ještě na poslední chvíli vyzývaly obyvatele, aby si našli bezpečné místo, a varovaly před katastrofálními následky.

Meteorologové a místní obyvatelé ale zatím pozorně sledují zejména situaci na Bahamách, kde podle reportéra televize CNN jen velmi málo lidí dbalo varování a evakuovalo se. Z městečka Sweeting Cay na ostrově Grand Bahama, které má přes 500 obyvatel, se evakuovalo do bezpečí sedm lidí. V Grand Cay se 400 obyvateli odešlo jen 88 lidí. Přitom úřady pro ostrovy Abaco vydaly rozhodnutí o povinné evakuaci v sobotu.

Dorian už řádil v Karibiku

„Žijí tam dělníci s povolením i bez něj a ta místa jsou často zasažena záplavami,“ sdělil reportér CNN. Hurikán Dorian už prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.

I přes slábnutí hurikánu úřady zdůraznily, že způsobí značné škody. Podle některých meteorologů se Florida může připravit na nejhorší katastrofu za posledních 30 let. „I když by střed bouře neměl Floridu zasáhnout přímo, pořád na pobřeží dorazí velmi silná bouře,“ uvedl floridský guvernér Ron DeSantis. „Nepolevujte v ostražitosti, sledujte předpověď, připravte se na nejhorší,“ vyzval Floriďany. Odporník z NHC Lixion Avila upozornil, že silný vítr bude bičovat část USA až do půlky příštího týdne.

Aktuálně platí příkaz k evakuaci ve třech floridských okresech a vedení letiště v Orlandu podle agentury AP znovu uvažuje o tom, že v pondělí zastaví provoz. „Ještě nemáme vyhráno,“ varoval guvernér DeSantis.

„Nyní už dosáhl páté kategorie. Zdá se, že je to jeden z největších hurikánů, jaký jsme kdy viděli, a to je problém,“ řekl médiím o hurikánu Dorian prezident Trump. Dodal, že situací se zabývá „spousta skvělých lidí“.

Dorian byl až do dneška řazen mezi hurikány 4. stupně, nadále však zesiloval, až stálá rychlost větru přesáhla 280 kilometrů v hodině. Podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice musí mít hurikán 5. stupně sílu větru nejméně 252 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) severozápad Baham od začátku moderních meteorologických záznamů silnější bouři ještě nečelil.

 

Zobrazit celou diskusi