Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špinavé ovzduší zvyšuje riziko demence, šokují vědci. A přidali důkazy

Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2019
22:01

Vědci z australské univerzity v Novém Jižním Walesu varují, podle jejich průzkumu znečištění ovzduší zvyšuje pravděpodobnost onemocnění demencí až o 20 procent. Vědci poukázali, že tento fenomén lze pozorovat po celém světě, a to jak v rozvojových, tak ve vyspělých zemích. Australané svými závěry potvrdili unikátní výzkum svých britských kolegů, kteří našli spojitost mezi demencí a znečištěním ovzduší, informoval deník Daily Mail.

Výzkum australských odborníků uvádí, že lidé, kteří žijí v místě, kde je zvýšená míra znečištění ovzduší, mají větší předpoklad k tomu, že se u nich objeví demence. Počet lidí s demencí ročně stoupá o 20 procent, nejvíce jich pochází z rozvojových zemí, kde je ovzduší silně znečištěné jako například Indie nebo Pákistán.

Vědci se zabývali znečištěním smogem

Vědci se zaměřili na znečištění oxidem dusičitým a smogem z aut s dieselovým motorem. Australané objevili obrovské množství jedinců, u kterých se vyvinula demence poté, co byli dlouhodobě vystaveni těmto dvěma škodlivinám. Částečky z těchto látek se lidem dostanou do plic a do krevního oběhu, tak podle expertů doputují do mozku, kde způsobují zánět a zvyšují nebezpečí mozkové mrtvice, což jsou problémy, které mohou vyvolat demenci.

Svoje závěry publikovali vědci v odborném časopise Alzheimerova choroba dneška, výsledky svého výzkumu považují za důkaz, že výfukové plyny mají vliv na výskyt Alzheimerovy choroby a dalších forem demence. Jen v Británii je nyní evidováno 850 tisíc lidí s demencí, do roku 2025 jich podle vědců bude milion, za další 25 let pak 2 miliony.

Do té doby se předpokládalo, že nemoc je především genetická a že riziko onemocnění zvyšuje kouření, obezita nebo nedostatek pohybu. Nicméně studie Australanů ukazuje, že znečištění ovzduší hraje „důležitou roli“ a může být příčinou onemocnění. Navíc se předpokládá, že kvůli znečištění ovzduší v Británii ročně zemře 40 tisíc lidí.

Většina populace žije ve znečištěném prostředí

„Redukovat vystavení znečištěnému ovzduší je velmi obtížné, hlavně v oblastech, kde je míra znečištění vysoká,“ přiznala autorka studie Ruth Petersová. „Tato studie jasně dokazuje, že znečištění zvyšuje riziko onemocnění demencí. Tento fakt je zarážející, neboť Světová zdravotnická organizace (WHO) určila, že na 91 procent světové populace žije ve znečištěných oblastech,“ uvedla Petersová.

Její tým procházel na 40 studií zabývajících se demencí, pracovali s daty svých kolegů z Kanady, Švédska, Tchaj-wanu, Británie a Spojených států. K dispozici měli kolem 1500 respondentů. Není to první výzkum, který prokázal spojitost mezi znečištěním ovzduší a demencí. Loni k podobným závěrům došli rovněž britští vědci, podle jejich studie znečištění zvyšuje pravděpodobnost onemocnění demencí až o 40 procent.

agfor ( 8. září 2019 02:35 )

Tak to se naši "vyvolení" pohybují jen v dálničních tunelech, aby se hodně nadýchali.

Zobrazit celou diskusi