Pro noci plné deště bude pršet i v pondělí.  Vsetínská Bečva překročila druhý povodňový stupeň ve 04:30. Podle meteorologů by třetího stupně měla dosáhnout po 07:00, výstraha platí do 10:00. Voda může zaplavit níže položené obydlené oblasti a silnice, v podmáčené půdě mohou padat stromy. Některé mosty a silnice mohou být uzavřeny. Lidé by měli parkovat auta na výše položených místech a vyvarovat se pohybu v korytě řeky.

Vydatný déšť může podle meteorologů dnes zvýšit hladiny řek zejména ve Zlínském kraji, kde je kromě Vsetínské Bečvy ještě povodňový stupeň jedna na Bystřičce, a dále v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řeky tam mohou místy překročit první povodňový stupeň, tedy bdělost. Tato výstraha platí do 14:00.


Nebezpečí záplav hrozí také v Olomouckém  a Moravskoslezském kraji. Tam meterologové vyhlásili první stupeň ohrožení.  Ten by měl pominout dnes odpoledne. 

Sledujte příchod dešťů na radaru

Nad Atlantikem jsou pozorovány dva tropické systémy. Oba uprostřed týdne doputují do Evropy. Hurikán Dorian se ve středních zeměpisných šířkách dostává do západního proudění a bude postupovat na východ – po přechodu jižně od Grónska se v úterý večer dostane k Britským ostrovům a ke Skandinávskému poloostrovu. Stejně tak se z Atlantiku ve středu extropická bouře Gabrielle dostane k Velké Británii a k Faerským ostrovům. Jak ovlivní tropické systémy počasí u nás a nad zbytkem Evropy?

Ke starému kontinentu dorazí oba tropické systémy v podobě hluboké tlakové níže – tedy intenzivní cyklony, které přináší oblačné, na srážky bohaté počasí a silný vítr. Silněji se projeví bouře Gabrielle, která přinese ve středu a ve čtvrtek nad Velkou Británii čerstvý až silný vítr o síle i přes 100 km/h. Nad Skandinávií bude převládat velká oblačnost s deštěm, přeháňkami a čerstvým větrem o rychlosti v nárazech 55 km/h, přechodně 70 km/h.

Ve střední Evropě půjdou teploty nahoru

Do Česka bude kolem tlakové níže Gabrielle proudit teplý vzduch od jihozápadu – takže se můžeme těšit na nárůst teplot vzduchu. Už v úterý se nejvyšší odpolední teploty při slunečné obloze zastaví až na 20 °C, ve středu bude v maximech 23 °C, a ve čtvrtek a v pátek dokonce ještě naměříme letní teploty, tj. kolem 25 °C. V sousedním Německu budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 28 °C.

Nad Evropou jak exhurikány, tak medikány

Není to poprvé, co na podzim exhurikány počasí nad starým kontinentem ovlivní. Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se mění na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Počasí u nás například ovlivnil exhurikán Helene – v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017 nebo v září 2011 exhurikán Katia. Vloni se ve Středomoří zformovala tlaková níže, která v některých znacích připomínala hurikán, tj. vytvořilo se v ní oko s minimem oblačnosti. Jednalo se o poměrně vzácný jev – který nazýváme medikánem.

Fotogalerie
28 fotografií