Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajfun v Tokiu zabíjel. Zastavil dopravu a převracel auta

Autor: ČTK - 
9. září 2019
05:26

Tajfun Faxai v Japonsku patrně vzal život třem lidem a způsobil vážné problémy v letecké a železniční dopravě i v dodávkách elektřiny. Zrušeno bylo více než 130 letů a mnoho železničních tratí bylo uzavřeno, informovala agentura Reuters. Bez elektřiny se ocitlo na 930.000 domácností. Po několika hodinách se tajfun, který udeřil na pobřeží východně od Tokia, opět vrátil nad moře.

Podle agentury Kjódó zemřela jedna žena poté, co ji zjevně srazil poryv větru. Agentura Reuters upřesnila, že bylo potvrzeno úmrtí ženy ve věku přes 50 let. Žena ležela na tokijské ulici a byla převezena do nemocnice. Záběry bezpečnostní kamery odhalily, že jí silný vítr mrštil o budovu. Další žena ve věku přes 20 let byla vážně zraněna ve městě Ičihara východně od Tokia 

Podle Reuters jde za poslední roky o jeden z nejsilnějších tajfunů, jemuž čelí japonská metropole. Doprovází ho rekordní vítr a lijáky. Koryta řek jsou naplněna téměř po okraj. Miliony lidí v širší oblasti Tokia se ráno potýkaly s problémy při cestě do práce. Úřady varovaly, že pobyt venku je nebezpečný.

 

Tajfun Faxai nejdřív krátce před rozedněním udeřil na město Čiba. Vítr ve městě dosahoval rychlosti až 207 kilometrů za hodinu, což je místní rekord.

Zatím nebyly hlášeny žádné oběti na životě a do dnešního rána bylo jen několik lidí lehce zraněno. Bez dodávek elektřiny se ocitlo na 864.000 domácností. Bez proudu zůstalo celé město Kamogawa východně od Tokia, informovala rozhlasová stanice NHK. "Nikdy jsem nezažil takovou situaci, kdy celé město přišlo o elektřinu," řekl stanici místní činitel.

Vítr strhával kovové cedule z budov, převracel nákladní automobily. Evakuace byla nařízena zhruba 5000 lidem, většinou ve městě Kamakura jižně od Tokia kvůli nebezpečí sesuvů půdy.

Podle Reuters k japonským břehům každoročně dorazí čtyři až pět tajfunů. Není ale obvyklé, aby zasáhly oblast tak blízko Tokia. Tajfun by se měl kolem poledne místního času opět vrátit na moře.

Zobrazit celou diskusi