Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S požárem v Amazonii bojoval i prezident Bolívie. Opozice mu vyčetla ohnivou kampaň

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. září 2019
18:10

Požár Amazonského deštného pralesa se netýká pouze Brazílie, plameny ničí také lesy v Bolívii. Podle tamních úřadů oheň sežehl už více než 17 tisíc kilometrů čtverečních tamní krajiny. Požár se v oblasti rychle šíří a zanechává za sebou naprostou zkázu, zčernalá torza stromů, ohořelá těla zvířat, popel a dým. Do boje s ohněm se zapojil i prezident země Evo Morales, uvedla stanice CNN.

Ministryně životního prostředí Cinthia Asinová popsala, že požár se nachází hlavně v chráněné části pralesa, a vyzvala vládu, aby vyhlásila stav národní katastrofy. „Trváme na vyhlášení národní přírodní katastrofy, ztrácíme nejen část biodiverzity, ale i zdroj pitné vody,“ prohlásila Asinová.

Plameny se pokouší zkrotit tisíce hasičů, záchranářů, dobrovolníků i státních úředníků. Do hašení se zapojil také bolivijský prezident Morales, jeho čin si ale vysloužil kritiku opozice, podle které využívá neštěstí pro mediální kampaň před prezidentskými volbami, které proběhnou v říjnu.

Rozsáhlé požáry v Amazonii. Rozsáhlé požáry v Amazonii. | Reuters

Morales se místnímu tisku pochlubil nevšedním zážitkem, při hašení podle vlastních slov v pralese „trochu zabloudil“. S novináři rovněž sdílel smutnou zprávu, požár si v Bolívii vyžádal už dvě oběti. Jednalo se o dvaadvacetiletého dobrovolníka Jorgeho Hinojozu Vegu a policistu Lucia Mamaniho.

Video  „Plícemi světa jsou oceány.“ Zásadní význam deštných pralesů je jiný, říká Hrábek z Greenpeace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Peklo v Brazílii

V Jižní Americe v současnosti zuří množství požárů. Nejhůře postižená je brazilská Amazonie, v Bolívii hoří v regionu Chiquitanía v departementu Santa Cruz poblíž hranic s Brazílií a Paraguayí. Stále více ministrů volá po tom, aby byl v zemi vyhlášen stav katastrofy, ale vláda se brání. Bolivijci si pronajali obří hasicí boeing 747 Supertanker, pomoc jim nabídla také sousední Argentina, která do oblasti vyslala hasiče.

Amazonský prales se rozprostírá na území 8 jihoamerických států včetně Bolívie, většina lesa se ale nachází v Brazílii. Vláda tamního prezidenta Jaira Bolsonara je kritizována za vlažnou reakci na oheň. Katastrofou se zaobíral také srpnový summit G7 ve Francii. Lídři skupiny se dohodli, že Brazílii na boj s požárem poskytnou 465 milionů korun.

Macron a Bolsonaro se přou kvůli Amazonii

Bolsonaro ale finanční pomoc odmítl a rozpoutal diplomatickou rozepři s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Státníci si vyměnili několik urážlivých poznámek, nicméně Bolsonaro a jeho podřízení se začali strefovat také do první dámy Francie Brigitte Macronové.

V letošním roce vypuklo v Amazonii asi 80 tisíc požárů a ochránci životního prostředí brazilského prezidenta viní, že má na letošním 77procentním nárůstu oproti roku 2018 svůj podíl. Podle nich Bolsonaro od svého zvolení vybízí chovatele dobytka, aby mýtili rozsáhlé pralesní plochy. Není to ale pouze Amazonie, která se potýká s rozsáhlým ohněm. K požárům lesů došlo také na Aljašce, Sibiři, v Africe nebo v Austrálii.

Australany požáry překvapily

Lesní požáry se ve dvou australských státech vymykají kontrole kvůli silnému větru a nyní zasahují tisíce hektarů, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní hasiče. Vítr narušil také leteckou dopravu v Sydney, kde je nejrušnější letiště v zemi. Jedna z ranvejí byla v pondělí ráno na tři hodiny uzavřena.

Ve státech Queensland a Nový Jižní Wales začaly letos lesní požáry dříve, než bývá obvyklé. Většinou provázejí až letní období na jižní polokouli; léto tu trvá od prosince do února.

S lesními požáry se potýká také Austrálie. S lesními požáry se potýká také Austrálie. | Reuters

„Tak časný začátek požárů je bezprecedentní,“ řekl Neil Gallant z požární a záchranné služby státu Queensland. Austrálie má za sebou dva roky sucha, po němž jsou značné části země velmi suché. „Jestli to už teď vypadá takhle, tak se bojíme, že během následujících měsíců si od lesních požárů neodpočineme,“ řekl australské televizní stanici ABC.

Meteorologický úřad pro pondělí varoval před ničivým větrem na východním pobřeží Nového Jižního Walesu, který v nárazech dosahuje rychlosti 90 kilometrů v hodině. V úterý se má vítr utišit.

Zobrazit celou diskusi