Není žádným tajemstvím, že jsme houbařský národ. Pokud se i vy v těchto dnech chystáte do lesa na houby, jistě budete řešit, jak svůj úlovek zpracovat. Je jasné, že nejrůznější pokrmy z čerstvých hub vás brzy omrzí. Nejvhodnějším způsobem uchování hub je sušení. Má velkou výhodu v tom, že tak můžeme houby dlouho skladovat, a to bez ztráty jejich chuťových vlastností, dokonce i na dalších pár let. Jak je správně usušit v v horkovzdušné troubě?

Které houby sušit

Ještě než se pustíte do samotného sušení, vyberte ze svého košíku takzvané babky. Ty se totiž hodí spíše pouze pro rychlou konzumaci. Při sušení se v nich navíc množí paraziti a dále se rozšiřují i na ostatní houby. K sušení se také moc nehodí choroš, pýchavky, václavky či podzimní čirůvky. Naopak velmi vhodné jsou všechny ostatní druhy hřibů, klouzci, žampiony a bedly a další.

Co proti plísním

K sušení vyberte nečervavé kousky, které nejsou příliš mokré a nijak plesnivé. Houby před sušením zásadně neoplachujte, jenom by se v nich zvýšila vlhkost a s ní i riziko vzniku plísně. Houby poté nakrájejte na tenké plátky asi 4 mm silné a poté je poskládejte v jedné vrstvě na plechy, které vyložíte pečicím papírem, aby se houby nepřilepily.

Jak dlouho sušit houby

Proces samotného sušení sice bude trvat v troubě několik hodin, ale jedině správně usušené houby vám budou dělat radost dlouhou dobu. Jak tedy na to? Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na 20–30 °C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Asi po dvou hodinách sušení zvyšte teplotu v troubě na 50 až 70 °C. Nastavte režim horkého vzduchu s puštěným větrákem. Pokud tento režim vaše trouba nemá, je dobré nechat trochu pootevřená dvířka trouby, aby mohla unikat vzniklá pára. Pro správné usušení je potřeba houby pravidelně obracet. A jak poznáte, že houby jsou ideálně prosušené? Houby začnou šustit, jsou křehké a neohýbají se.

Jak na uskladnění

Po usušení je důležité nechat houby dobře vychladnout a až poté uskladnit do sklenic. Pokud byste to nedodrželi, houby se vám zapařily a dříve či později by vám zplesnivěly. K uskladnění hub se nejlépe hodí čisté a vzduchotěsné sklenice. Jedna babská rada říká, že je dobré přisypat k sušeným houbám pepř nebo přidat pár lístků bobkového listu. Vůně případné škůdce odradí.