Zatímco nedělní nejvyšší odpolední teploty stoupaly až ke 26 °C, během pondělí počasí u nás ovlivňuje studená fronta od severu a po jejím přechodu sem pronikne studený vzduch.

Studený vzduch pocítíme zejména v ranních minimech – nejstudenější rána očekáváme od čtvrtka do soboty – v nížinách bude teplota klesat k 6 až 2 °C a očekáváme i četné přízemní mrazíky, na horách bude mrznout. V mrazivých kotlinách bude teplota klesat až k -5 °C.

Letní teploty se ještě vrátí

Nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat ve středu mezi 13 a 17 °C, ve čtvrtek a v pátek to bude v odpoledních maximech teplota jen mezi 10 až 14 °C. Na vrcholcích Krkonoš, Krušných a Jizerských hor očekáváme slabé sněžení, které bude během dne odtávat.

Studené severozápadní proudění bude během víkendu střídat teplý vzduch od jihozápadu – takže o víkendu se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat kolem 20 °C. Počátkem příštího týdne by se do Česka dokonce ještě měly na pár dnů vrátit i letní teploty až na 25 °C. I přes to, že toto ochlazení bude pouze přechodné, raději už ze zahrad skliďte letošní úrodu.

 

V září sníh ani tropy nejsou výjimkou

Výrazné teplotní skoky jsou v září dány změnou směru proudění – teplý vzduch od jihozápadu nebo jihu klidně ještě vyhoupne i uprostřed září teploty na tropické hodnoty, tj. 30 °C – například v letech 2016, 2015, 2011, 2003 a vůbec nejdelší souvislou řadu v roce 1947.

Naopak studené severní nebo severozápadní proudění přináší výrazné ochlazení, a to i ve vyšších hladinách atmosféry, a do hor sněžení, například v roce 2017. V roce 1995 na konci září dokonce sněžilo i v nižších nadmořských výškách – 30. září sněhové vločky poletovaly v Ostravě.

Fotogalerie
7 fotografií