Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do lesa s nůší: Česko zažívá houbařské žně. Expert přidal dobrou zprávu

Aktualizováno -
28. září 2019
10:00
Autor: tva - 
28. září 2019
06:10

Kdo se v těchto dnech vydá do lesa, nestačí se divit. A díky ideálnímu počasí o houby doslova zakopává! Svědčí o tom fotografie čtenářů Blesku i příspěvky na sociálních sítích. Pro jistotu se ale na úlovky vydejte s pořádným košíkem nebo rovnou se dvěma. Sběrači z celé republiky hlásí doslova žně.

Letošní sezóna je, stejně jako ta loňská, výjimečná tím, že přes léto houby jednoduše nerostly,“ vysvětlil Blesk Zprávám mykolog Stanislav Tutka z Českého svazu ochránců přírody a podzimní bohatou úrodu dává do souvislosti s postupnou změnou klimatu.

„Naposledy to byl rok 2010, kdy byla úroda takhle bohatá. Potom následovalo jedno průměrné období za druhým. Extrémně vysoké teploty, tropické dny – to vše se na houbách podepíše. I navzdory dešťům pak příliš rychle vyschnou,“ soudí mykolog a vysvětluje tím, proč se houby v takovém počtu objevují zejména v září a v říjnu.

Detail houby jako z pohádky, kterou našla školačka Markétka. Detail houby jako z pohádky, kterou našla školačka Markétka. | Blesk:Vladimíra Hradská

O klimatickém posunu podle Tutky svědčí i skutečnost, že se v českých lesích čím dál častěji objevují druhy, které v minulosti bývaly typické spíše pro středozemní podnebí. Řadí se mezi ně například barevné hřiby nebo jiné, pro svou vzácnost zákonem chráněné odrůdy. „U nás na Mladoboleslavsku jsme například již před čtyřmi roky nalezli muchomůrku císařskou, která je ceněná jako delikatesa a vztahuje se na ni samozřejmě zákonná ochrana,“ vzpomíná mykolog Tutka.

Na houby bezpečně

I přesto, že takové případy mohou znít zprvu možná kuriózně, policisté varují houbaře, kteří se do lesních masivů vydávají, aby byli opatrní a brali v potaz limity svého orientačního smyslu. „Pokud již na houby vyrážíte sami, sdělte rodině, kam jdete a kdy se hodláte vrátit. Mějte při sobě plně nabitý mobilní telefon. Pokud vlastníte tzv. ‚chytrý‘ telefon, je vhodné mít nainstalované mapové podklady, díky kterým se můžete v terénu snadněji zorientovat, či ještě lépe používat aplikace, jako například ‚Záchranka‘, díky kterým si snadněji přivoláte pomoc, a je rovněž možné lokalizovat vaší polohu,“ doporučuje Policie ČR.

Vhodné je přibalit i pití, jídlo, případně léky, které užíváte. Pokud na houby přijíždíte k lesu autem, rozhodně nenechávejte ve vozidle žádné cennosti, které by mohly padnout do oka zlodějům.

Rostou i u vás? Pochlubte se svým úlovkem a pošlete fotografie na tip@blesk.cz

Rybiz ( 29. září 2019 20:27 )

Každý ať si nasbira ale ať prosím odchází z lesa jako slušný člověk těch odpadků o které člověk zakopává tak to je hrůza. Očekáváme že si něco z lesa odneseme tak se prosím chovejte slušně. Děkuji.nerikam že se tak chovají všichni ale každý ať spituje svědomí bylo by to fajn.

gabreta ( 28. září 2019 23:44 )

Tak nám se vyhne! Neroste tu ani prašivka!!

nostro ( 28. září 2019 15:21 )

mnoho hribu = valka

ivoadler ( 28. září 2019 15:17 )

Ještě mám z loňska naložené a sušené houby. Ale půjdu. Aspoň ze slušnosti.

frcmin ( 28. září 2019 14:54 )

To je už drancování

Zobrazit celou diskusi