Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vichřice Mortimer zničila 300 tisíc stromů. Trh se dřevem čeká přetlak

Autor: ČTK - 
1. října 2019
13:40

Vichřice Mortimer poničila v pondělí v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů asi 300 000 metrů krychlových dřeva. Představuje to asi 300 000 stromů. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. V úterý to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

„Jde o jednotlivé vývraty a zlomy. Zatím nevíme o žádné lokalitě poškozené plošně, ale údaje budeme v dalších dnech zpřesňovat. Největší škody jsou podle všeho ve středních Čechách,“ uvedla mluvčí.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně 2,5 procenta z letos očekávaných celkových těžeb Lesů ČR na úrovni 12 milionů metrů krychlových dřeva. Z toho by asi devět milionů metrů krychlových mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Hodně dříví je na trhu už kvůli kůrovci

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity.

Zatím poslední velkou škodu nadělal vítr v lesích letos v březnu. Orkán Eberhard tehdy ve státních lesích poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

offline ( 1. října 2019 13:50 )

Dva - tři roky a je po problému. Lesy nezůstanou vůbec žádné a bude spousta místa pro stavbu rodinných domů pro každého s vlastními kurty, přistávací plochou pro vrtulník a padesátimetrovým bazénem. To se budeme mít všichni dobře !

Zobrazit celou diskusi