Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řím se topí v odpadcích. Zoufalí lidé shání kvůli přemnoženým krysám deratizátory

Autor: Tomáš Vašek - 
1. října 2019
16:03

Hlavní město Itálie v poslední době trápí vážná odpadová krize. V souvislosti s ní dokonce prudce vzrostla poptávka po deratizátorech – krysy, švábi a další hmyz v Římě hromadně pronikají do bytových domů. Děje se tak prozatím jen v oblastech mimo centrum, kde je problém se sběrem odpadků nejznatelnější. Pokud se však s krizí tamní úřady brzy nevypořádají, je pravděpodobné, že se nevábný problém rozšíří i do historického jádra Říma. Informuje o tom zpravodajský web The Guardian.

Za potíže v nakládání s odpadem může podle všeho neefektivnost sběru, konkrétněji manažerského řízení popelářských firem. Italskou metropoli ale zároveň dlouhodobě trápí také nedostatek skládek a spaloven odpadů.

Firmy specializující se na likvidaci nežádoucích hlodavců a dalších škůdců ale o zakázky nouzi rozhodně nemají. Národní sdružení správců bytů uvedlo, že od května do září obdrželo na dvanáct tisíc žádostí o deratizační služby. Obvyklý počet takových požadavků bývá v letních měsících přitom trojnásobně nižší.

Starostka vinu odmítá

Prezidentka sdružení Rossana De Angelis řekla italskému deníku Il Messaggero, že o deratizační zásah požádalo šedesát procent domácností. Poptávka dosáhla vrcholu na přelomu června a července, kdy Řím kromě odpadků na ulici trápily i extrémně vysoké teploty, před nimiž varovali i lékaři.

Řím trápí odpadová krize. Odpadky se válí po ulicích a radnice si s nimi neví rady. Řím trápí odpadová krize. Odpadky se válí po ulicích a radnice si s nimi neví rady. | Reuters

V srpnu se odpadová krize mírně zlepšila, částečně také proto, že mnoho obyvatel města bylo na dovolené. Problémy se však tento měsíc vrátily a je dost pravděpodobné, že budou nadále přetrvávat. Brzy totiž vyprší tříměsíční smlouva, kterou římské úřady uzavřely s množstvím skládek v kraji Lazio a která městu dovoluje likvidovat odpad v zařízeních po celém regionu.

Za mizerný stav veřejných služeb ve městě je často kritizována římská starostka Virginia Raggiová. Kromě bídného sběru odpadů jí občané vytýkají také nevyhovující stav, v jakém se nacházejí ulice, chodníky, nebo dokonce veřejná doprava. Vedení města ze současné krize zase viní dodavatele služeb spojených s nakládáním a zpracováním odpadů.

Korupce ve firmě a jediná skládka mimo provoz

V lednu starostka propustila celou výkonnou radu společnosti Ama, která je podřízena vedení města a má na starosti právě sběr odpadu. Obyvatelé Říma dlouhodobě kritizovali její fungování. Spíše než vybírání odpadků se podle nich měla firma věnovat vybírání úplatků.

Lidé k recyklaci plastových lahví tak raději používají automaty. U nich se však tvoří dlouhé fronty. Lidé k recyklaci plastových lahví tak raději používají automaty. U nich se však tvoří dlouhé fronty. | Reuters

A aby toho nebylo málo, zařízení Rocca Cencia – což je jediná skládka komunálního odpadu, která obsluhuje Řím – začátkem září postihla nehoda. Kvůli dlouhodobému přetížení se zde porouchal pásový dopravník.

Řešení problému, který Římany dlouhodobě trápí, je prozatím stále v nedohlednu. Mezitím se sociální sítě plní fotografiemi přetékajících kontejnerů. Těžko říct, zda zrovna tahle vizitka naláká do evropské metropole další turisty.

agfor ( 1. října 2019 17:14 )

Ti nepřišli pracovat, ale vysávat sociální dávky.

marlen52 ( 1. října 2019 16:28 )

kdopak asi ten bordel dělá

AliAlice ( 1. října 2019 16:18 )

Tak to je otřesný !!!

Zobrazit celou diskusi