Mezi pravé hřiby patří kromě hřibu smrkového ještě hřib dubový, borový a bronzový. Mykolog Michal Mikšík, autor knížky Hřiby - Hřibovité houby našich lesů (Universum), popisuje, jak hřib smrkový bezpečně poznat a nepoplést si ho s ostatními praváky.

Jak poznat hřib smrkový?

  • Jeho klobouk je nejčastěji světle hnědý, u okrajů je barva o něco světlejší. 
  • Pod kloboukem má rourky, které jsou v mládí žluté, později jdou do žlutozelena.
  • Noha je bílá a spatříte na ní hnědé žíhání. Má válcovitý nebo kyjovitý tvar, je pokrytá síťkou, která může, ale nemusí být výrazná.
  • Když do něj říznete, dužina zůstane bílá a nemění barvu. Toto poznávací znamení je charakteristické pro všechny pravé hřiby.
  • Nejčastěji sice roste pod smrky, není to ale pravidlo. Můžete ho najít i pod buky, borovicemi, břízami a dalšími stromy.

Jak ho zpracovat a v čem je nejlepší?

V kuchyni můžete tuto chutnou houbu využít prakticky jakýmkoli způsobem. „Miluji ho v bramborové polévce, nad to prostě není,“ říká mykolog Michal Mikšík.

Výborný je i na řízky nebo do rizota. Má příjemně houbovou chuť i vůni, která ještě více vynikne,  když ho nakrájíte na plátky a usušíte. Naopak méně se podle mykologa hodí pod maso, kam se častěji dávají více výrazné houby s kořenitou vůní nebo chutí - třeba ryzce a lišky.

Hřib smrkový vs. dubový, borový a bronzový

Chcete mít jistotu, že jste našli opravdu hřib smrkový a ne jiného praváka? Záměna by sice v tomto případě neznamenala žádnou tragédii, správný houbař ale musí mít jasno, co přesně má v košíku. Jak rozeznat hřib smrkový od hřibu dubového, borového a bronzového?

Hřib dubový má oproti hřibu smrkovému pískově hnědou nohu a stejně tak je zbarvený i klobouk, který u dospělých hub bývá často rozpraskaný. Dubák najdete hlavně pod listnáči, nejvíce pod duby, buky a lípami. Roste hlavně v létě a v září pomalu z lesů mizí, zatímco hřib smrkový se v září teprve začíná objevovat a hlavní vlnu růstu má na podzim.

Hřib borový má výrazně hrbolatý klobouk, který je zbarvený do červenohněda nebo fialova. V Červeném seznamu hub je zapsán jako zranitelný druh, a proto by se neměl sbírat.

Hřib bronzový má tmavohnědý klobouk. Rourky pod ním jsou dlouho bílé a teprve ve stáří jdou do žluta. Stejně jako hřib borový je to vzácný zranitelný druh, který by houbaři měli raději nechat v lese.

Jak poznat pravý hřib? České praváky si prohlédněte ve fotogalerii.