Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tajfun zastavil vlaky a uzemnil letadla. Japonsko bičuje vichr a lijáky

Autor: ČTK, sab - 
11. října 2019
07:28

Letecké společnosti v Japonsku před očekávaným víkendovým úderem tajfunu Hagibis ruší spoje, linky se chystají pozastavit i provozovatelé rychlovlaků. Oznámila to japonská agentura Kjódó. Tajfun se přiblíží k japonskému pobřeží v pátek večer, v sobotu by pak mohl vstoupit nad pevninu. Ohrožen je východ a sever ostrovní země včetně metropole Tokia. Kvůli počasí byl také zrušen celý sobotní program seriálu formule 1.

Rychlovlaky šinkanzen mezi Tokiem a Nagojou budou v sobotu odřeknuty, spoje z Nagoje do Ósaky pak budou výrazně omezeny. Utlumena bude také běžná železniční doprava v oblasti Tokia. Aerolinky All Nippon Airways v sobotu zrušily většinu letů z letišť Haneda a Narita, která obsluhují Tokio, ke stejnému kroku přistoupila i letecká společnost Japan Airlines.

Japonský premiér Šinzó Abe pověřil jednotlivé ministry, aby kvůli tajfunu podnikli nezbytná přípravná opatření. Úřady již vyzvaly obyvatele, aby ohrožené oblasti opustili s předstihem a aby se zásobili potravinami a vodou.

Podle meteorologů může Hagibis udeřit v regionu Tókai, jehož součástí je i Nagoja, i v oblasti metropole vichrem o rychlosti až 220 kilometrů v hodině. Do nedělního rána zde může napršet přes 80 centimetrů.

Hagibis k východnímu japonskému pobřeží míří rychlostí 25 kilometrů v hodině, doprovází ho vítr o rychlosti až 252 kilometrů v hodině. Zatímco v sobotu živel potrápí ostrov Honšú, v neděli se přiblíží k ostrovu Hokkaidó.

Zobrazit celou diskusi