Jak vypadá hřib hořčák
Jak z něj vyrobit prášek na zažívání
Hřib hořčák vs. hřib hnědý a smrkový

Mykolog Michal Mikšík, autor knížky Hřiby - Hřibovité houby našich lesů (Universum), vám poradí, co je pro hořčák charakteristické a jak na to, pokud u vás doma chcete využít jeho léčivých účinků.

Jak poznat hřib žlučník neboli hořčák?

  • Hlavní poznávací znak? Hořčáklehce narůžovělé póry rourek. Tuto barvu ale získává až v dospělosti. Mladé houby mají rourky bílé. 
  • Typická je pochopitelně i nepříjemná hořká chuť. „Její intenzita může být různá a navíc tak jako u všech smyslů, i chuť vnímají lidé různě. Stejná houby tak může jednomu připadat mírně hořká a jinému hodně,“ upozorňuje mykolog Mikšík.
  • Má světle hnědý klobouk a stejnou barvu má i noha, kterou pokrývá výrazná hnědá síťka.
  • Pokud do něj říznete, je bílý a barvu nemění. 
  • Nejvíc roste v jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi. Vzácně ho mohou houbaři najít také pod buky.

Hořký hřib jako lék: Jak to funguje?

I když není jedlý, nasbírejte si ho, usušte a rozemelte na prášek. Ten se pak dá používat při žaludečních nevolnostech, na které velmi dobře pomáhá. Obsahuje totiž tzv. kalopiny a cyklokalopiny, což jsou biologicky aktivní látky s hořkou chutí. „Poslední výzkumy prokázaly, že mají antibakteriální účinky. Při obtížích stačí dát na špičku nože trochu sušené houby a přimíchat ji do jednoho sousta, protože samotný prášek byste polykali obtížně,“ říká mykolog.

Hořčák vs. hřib hnědý a smrkový. V čem se liší?

Pokud jste ale vyrazili do lesa na houby do smaženice, a ne proto, abyste si nasbírali hořký hřib pro jeho léčivé účinky, dejte si na něj pozor. Které jedlé hřiby se mu podobají?

  • Mladý hřib hořčák nejčastěji zaměníte za hřib hnědý, protože obě houby někdy mívají podobně zbarvený klobouk. Hřib hnědý ale nemá síťku a už od mládí má pod kloboukem žluté póry. Hřib žlučník má naopak dobře viditelnou síťku a póry rourek nejdřív bílé a pak narůžovělé.
  • Zaměnit ho můžete i za hřib smrkový. Ten má ale na rozdíl od hořčáku žluté až žlutozelené póry a příjemně houbovou chuť i vůni.

Hřib hořčák i jedlé hřiby, které se mu podobají, si prohlédněte ve fotogalerii.