Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za Čapí hnízdo bez maturity? ČT po návštěvě Babiše v Plzni přistihli při manipulaci

Autor: tva - 
11. října 2019
19:30

S hrubou manipulací s fakty se teď musí potýkat veřejnoprávní Česká televize. A to kvůli čtvrteční reportáži o údajném zastrašování žáků střední průmyslové školy v Plzni v souvislosti s návštěvou premiéra Andreje Babiše (ANO). Objevila se na sociálních sítích ČT Jihozápad, ještě tentýž den večer však příspěvek s reportáží zmizel. Jedna ze studentek tvrdila, že kdo se bude ptát premiéra na kauzu Čapí hnízdo, bude mít problémy uspět u maturity. Redaktorka ale vystřihla pasáž, ve které dívka tvrdí, že si to jen přečetla na facebooku. Ředitel školy navíc tvrzení na stránkách vzdělávací instituce popřel.

„Bylo nám řečeno od učitelů, že pokud se budeme ptát a provokovat otázkami ke kauze Čapí hnízdo, tak neuděláme maturitu, že budeme mít problémy,“ řekla reportérce ČT Marcele Durasové studentka školy. Do mikrofonu mluvila zády ke kameře a její hlasový projev byl zvukově modifikován tak, aby zůstala zachována její anonymita.

„Studentka pouze tlumočila, co si přečetla“

Následně se jí autorka reportáže zeptala, co si o tom myslí. „Je to hrozné, tohle vůbec není demokracie, absolutně s tím nesouhlasím, je to úplně scestné,“ odpověděla dívka. Zpravodajský web Aktuálně.cz ale uvedl, že ČT publikovala v reportáži jen část jejího vyjádření.

„Naše žákyně pouze tlumočila, co si na facebooku přečetla u nějaké cizí žákyně. Česká televize to však sestříhala tak, že to vypadalo, že to vyhrožování šlo ze strany vedení školy,“ řekl Aktuálně.cz ředitel Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara Rostislav Študent.

Škola chce proti ČT podniknout právní kroky

V prohlášení, které ředitel zveřejnil na stránkách školy, poté uvedl, že všechny informace prezentované v médiích o ovlivňování žáků jejich školy, jsou nepravdivé. Dodal navíc, že situace poškozuje dobré jméno školy a proti České televizi hodlá podnikat právní kroky.

Mluvčí České televize po stáhnutí reportáže ze sociálních sítí uvedla: „Informace na záznamech nebylo možné ověřit tak, jak to České televizi ukládá Kodex ČT, především z hlediska počtu zdrojů, jejich věrohodnosti a povinnosti poskytnout prostor druhé straně. Proto je nebylo možné vysílat. Redaktoři je zveřejnili na sociálních sítích, které sice nereguluje zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, ale je v zájmu ČT, aby standardy, které platí ve vysílání, uplatňovala na všech svých platformách. Proto vedoucí regionálního vysílání reportáž do té doby, než se uvedené skutečnosti podaří získat, stáhl.“

Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Do debaty se vmísil i hoch zvenčí

Jak navíc upozornil ředitel školy a následně potvrdil jeden z účastníků debaty, dotazy jak na Čapí hnízdo, tak na premiérovu spolupráci s StB skutečně padly. „Pan premiér se dotazu pouze zasmál a řekl, že kdyby nebyl premiér, nikdy by o Čapím hnízdě neslyšel,“ řekl Tomáš Pufler serveru Aktuálně.cz.

Také on vystupuje v reportáži České televize. Jak ale sám přiznává, není studentem školy a na debatu s premiérem dorazil neplánovaně. Až později se od pedagogů dozvěděl, že nešlo o veřejnosti přístupnou diskuzi.

A podle ředitele školy Študenta nešlo dokonce ani o akci školy. Diskuzi na téma „Poptávka po technických oborech na našem pracovním trhu“ uspořádal Úřad vlády ČR. Škola měla údajně připravovat pouze besedu s premiérem.

Blesk Zprávy oslovily s prosbou o reakci i hnutí ANO.

tekyla ( 12. října 2019 11:31 )

česká televize špiny,lží,korupce zase podraz na Babiše neskutečné co provadí za naše peníze svoloč jako Moravec a její redaktoři!

Inicio ( 12. října 2019 06:52 )

Agenti STB mají i po 30 letech prsty všude. Hanba Blbišovi a spol.!

marmat ( 11. října 2019 23:47 )

tomik007: Je to frajer !!! Nepitvá honičku......

marmat ( 11. října 2019 23:45 )

e.lesanova: Zoufalí lidé.....zoufalé činy !!! Až do omrzení !!!

marmat ( 11. října 2019 23:41 )

vagin-analev:
Vydržíte do zejtra a oak už si to sečtete sám, nebo s tomíkem/Bondem 0007 ???
Nic nick neměňte....sedí jako málo CO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa