Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lanovka na Sněžku stojí: V Krkonoších úřaduje silný vichr

Lanovka na Sněžku
Lanovka na Sněžku  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
12. října 2019
10:55

V sobotu ráno se kvůli silnému větru ani nerozjela horní část lanovky na Sněžku. Dolní úsek na Růžovou horu funguje bez potíží. Lanová dráha je konstruována tak, aby odolala i větru o rychlosti do 60 km/h. Situace na nejvyšší hoře České republiky se může měnit. 

Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky 2,5 kilometru pěšky. Podle webu polské horské služby bylo ráno na Sněžce okolo pěti stupňů, pocitová teplota mezi jedním až dvěma stupni Celsia a dobrá viditelnost.

Meteorologové na sobotu v Královéhradeckém kraji předpovídají polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi 18 až 21 stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 16 stupňů. Vítr má být mírný jihozápadní až jižní do 26 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. K večeru bude vítr slábnout.

Provozní hodiny lanovky jsou od 8:00 do 19:00. Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů, druhý 260 metrů.

Lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku od 4. listopadu do 6. prosince s výjimkou víkendů nepojede. Důvodem odstávky je pravidelná podzimní údržba. Do plného provozu v zimní sezoně se lanovka rozjede v sobotu 7. prosince.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání