V pátek přes naše území přejde slabá studená fronta, kterou ale moc nezaznamenáme. Bude polojasno až oblačno, ráno musíme počítat místy s mlhou nebo nízkou oblačností. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C, při vyjasnění naměříme jen 6 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou 

Víkend bude slunečný, deštník budeme potřebovat až v pondělí

Sobotní ani nedělní počasí nebudou mít chybu. Díky oblasti vysokého tlaku vzduchu bude převládat slunečné počasí, jen po ránu a dopoledne musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačností. V sobotu bude jasno až polojasno. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude zpočátku dne jasno až polojasno. Postupně, během odpoledne od západu očekáváme přibývání oblačnosti, večer i s deštěm a přeháňkami. Ráno se budou opět místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se zastaví na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí před přechodem studené fronty ještě vysoko - na 17 až 21 °C. Odpoledne očekáváme od západu během dne ochlazování. Vát bude slabý západní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V pondělí k nám začne proudit studený vzduch od severu, který přinese výrazné ochlazení. Na den volna tak bude oblačno až zataženo, během dne místy přeháňky nebo déšť, na horách už bude sněžit. Ráno se budou opět místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se budou pohybovat lehce nad bodem mrazu, mezi 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 7 až 11 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h. 

Po ránu bude mrznout i v nížinách

Další pokles teploty vzduchu budeme skloňovat od úterý. Studené severní proudění přinese po ránu v nížinách teploty jen mezi 1 až -3 °C, v horských oblastech to bude až -7 °C. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji od 4 do 9 °C. Občasné sněžení postupně očekáváme od vyšších poloh.

V roce 1918 leželo na horách už čtvrt metru sněhu

Také před 101 lety k nám proudil studený vzduch od severu, takže se 28. října nejvyšší odpolední teploty zastavily jen do 8 °C. Oblačnost byla proměnlivá – od polojasné po zataženou. Na vrcholcích Beskyd leželo až 25 cm sněhu.

Fotogalerie
13 fotografií