Zatímco o víkendu jsme se ještě slunili, tento týden se budeme muset navléknout do zimních bund. Až do pátku bude totiž do Česka proudit studený vzduch od severu. „Nejchladnější ráno nás čeká ve čtvrtek. V nížinách bude teplota klesat k -2 až -6 °C, na horách dokonce i pod -10 stupňů,“ řekla Blesku Dagmar Honsová z Meteopressu.

Teploty v Česku tak budou podle předpovědi nižší než ve stejnou chvíli třeba v Moskvě. Tam se čekají v noci až -4°C, na rozdíl od Česka je však v předpovědi na dnešek i slabé sněžení.

V Česku si na sněhový poprašek ještě počkáme, i tak si pozor musí dávat především řidiči - tvořit se budou mrznoucí mlhy a silnice pokryje jinovatka. „Mírný nárůst teplot přinese až víkend, to ale budeme potřebovat deštníky. Na horách zase nasněží,“ dodala Honsová.  Začátkem příštího týdne opět naměříme přes den až 16 °C.

Pořád rostou!

Hlavní houbařská sezona sice už skončila, v lese se ale stále ukrývají krásné hříbky. Přesvědčila se o tom Rozárka (4), která s rodiči houbařila u Tanvaldu na Liberecku.

„Na houby chodíme, jak to jen jde. Velký hřib jsme našli přímo u cesty. Rozárka měla co dělat, aby ho unesla. Váhu odhaduji na jedno kilo a průměr klobouku byl asi 28 cm,“ řekla maminka Ilona, která houbu nasuší na zimu do oblíbené bramboračky.

Fotogalerie
24 fotografií