Tak studené ráno naposledy přinesl 12. duben. Podobně mrazivé ráno jako dnes, očekáváme také v pátek – to budou ranní minima klesat jen k 0 až -4 °C, na horách až -10 °C. Víkend ale přinese výrazný nárůst teplot vzduchu a to díky přechodu teplé fronty – po ránu v sobotu naměříme 5 až 1 °C, v neděli dokonce 8 až 4 °C. Mrazivá rána neočekáváme ani v příštím pracovním týdnu.

Arktický vzduch pronikl i na západ USA


Ještě chladněji než v Evropě střední panuje na západě USA – ve Skalnatých horách klesá teplota až k -30 °C a k extrémně nízkým teplotám se přidalo sněžení. Na severu Skandinávie klesá po ránu teplota až k -20°C.

Dnes se slaví hydrologický silvestr


Na poslední říjnový den připadá nejen svátek Halloweenu, ale i oslava hydrologického silvestra, tzv. hysila. Končí totiž hydrologický rok. Důvod je jednoduchý - v našich zeměpisných podmínkách se na horách může začít vytvářet sněhová pokrývka již v průběhu listopadu a může přetrvat až do jarního tání. To by hydrologům komplikovalo spočívat, kolik vody v daném roce spadlo a kolik odteklo, proto si konec roku posunuli.

Jednatřicátý říjen je tedy hydrologický Silvestr a 1. listopad je hydrologický Nový rok. Tedy u nás ve střední Evropě, jinde tomu tak být nemusí, např. na západě USA hydrologický rok končí o měsíc dříve, protože ve Skalnatých horách sněžení může přijít již v říjnu. Hydrologové hledali datum, které by zajišťovalo, co nejmenší množství vody, která by napadla před tímto datem, odteče až po tomto datu. Jde tedy o datum, kdy neleží sníh, ale současně je co nejmenší riziko výskytu povodní.

Fotogalerie
25 fotografií