Proti bolesti hlavy zkuste tyhle cviky! Jsou jednoduché a fungují

  • Proti bolesti hlavy zkuste tyhle cviky! Jsou jednoduché a fungují
    8. listopadu  2019 
     06:00

    Bolest hlavy dokáže člověku pěkně znepříjemnit den. Pokud jste během dne vypili dostatek vody, pak vás pravděpodobně napadne sáhnout po prášku proti bolesti. Co když ale bolest neustává a vrací se každý den? Příčinou může být přetěžování krční páteře nebo každodenní stres, kvůli kterému jsou svaly očí, žvýkací a mimické svaly ve velkém napětí. Potřebují uvolnit...

    Jednoduchým řešením bolesti hlavy se tak stává cvičení. Zapomeňte však na dynamické aktivity a vsaďte spíše na jógu nebo speciální cviky, které mimo jiné slouží jako účinná prevence.

  • Cvičte pravidelně jógu

    Autor: istock.com

    Častá bolest hlavy se může objevit zejména u lidí se sedavým zaměstnáním, jelikož zatímco celodenní sezení v nesprávné pozici namáhá páteř, práce s počítačem je náročná pro váš zrak. Vzdát se své práce však není řešením, a tak je třeba zapracovat na prevenci, díky které posílíte zdraví a bolesti hlavy se nadobro zbavíte.

    Poskakování, kardio nebo rychlé pohyby by mohly bolest hlavy ještě umocnit. Zvolte proto aktivitu, při které je hlavním cílem protažení, a to zejména krční páteře a zádových svalů. Strečinku využívá nejčastěji jóga, popřípadě pilates.

    Pro začátek však můžete jednoduché cviky z jógy zařadit i doma. Pozice, jako jsou kočka, most nebo střecha, zvládne každý. Okamžitě ucítíte, jak se svaly uvolňují a napětí postupně odeznívá.

    Náš tip: V aktuálním čísle Blesku pro ženy se dozvíte mnohé o tom, proč vlastně vzniká bolest hlavy a jak si s ní poradit. Nový magazín koupíte na novinových stáncích nebo v tištěné nebo elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: archiv

  • Protažení krční páteře vsedě

    Autor: iStock.com

    Bolest hlavy, která většinou souvisí s krční páteří, začíná v oblasti šíje nebo týla a přesouvá se směrem do čela. V případě migrény mohou bolesti vyústit až v nevolnost a dezorientaci. Naštěstí ale můžete tomuto předcházet několika jednoduchými cviky, se kterými jste se už možná setkali, jelikož bývají součástí mnoha základních protažení.

    Sedněte si na podložku, levou dlaň položte na pravý spánek a pomalu přitahujte hlavu k rameni. Druhou paži tlačte v protisměru k podložce. Ucítíte mírný tah a následně uvolnění. Tento cvik zopakujte na obě strany a poté přiložte obě dlaně na temeno hlavy a tlačte ji směrem k hrudníku.

  • Vysouvání a tlačení brady vzad

    Autor: istock.com

    Jeden z dalších účinných cviků, které jsou skvělou prevencí proti migréně, je vysouvání a tlačení brady vzad. Představte si, že je vaše hlava jako šuplík.

    Sedněte si na židli a ruce spusťte volně podél těla. Mírně vysuňte bradu vpřed a z této pozice s výdechem táhněte bradu vzad. Jakmile dosáhnete maximální pozice, pár vteřin v ní setrvejte a s nádechem vysouvejte hlavu opět dopředu. 

    Po celou dobu tlačte ramena směrem dolů a vysouvejte hlavu ve vodorovné pozici, nikoli v záklonu či předklonu. Proveďte alespoň deset plynulých opakování a nezapomeňte cvik správně prodýchávat.

  • Pozice dítěte

    Autor: iStock.com

    Pokud jste alespoň jednou v životě cvičili jógu, pak už jste o cviku zvaném "pozice dítěte" určitě slyšeli. Jedná se o jednu ze základních pozic, u kterých dochází k příjemné relaxaci a uvolňování tenze v oblasti zad.

    Klekněte si na podložku, dosedněte na paty a kolena odtáhněte mírně od sebe. Následně se s propnutými pažemi předkloňte před sebe a předloktí i dlaně umístěte na podložku. Pokud se v této pozici necítíte úplně příjemně, položte paže podél těla s dlaněmi vzhůru a čelo opřete o podložku. 

    V této pozici setrvejte alespoň půl minuty a soustřeďte se na pravidelné dýchání. Snažte se cvik pojmout jako určitou formu meditace a oprostit se od dennodenního stresu a starostí. 

  • Prodýchávání vleže

    Autor: istock.com

    Bolest může také často vycházet z přetěžování bederní páteře. Už jen nesprávným sezením nebo nevhodnou volbou samotné židle si zaděláváte na zdravotní problémy. Při sezení držte rovná záda, ramena tlačte dolů a snažte se mít stále aktivní střed těla. 

    Správné postavení bederních svalů můžete ovlivnit už samotným dýcháním vleže. Položte se na podložku s pažemi podél těla, nohy pokrčte a paty opřete o zem. S výdechem přitlačte bedra k podložce, uvolněte se a soustřeďte se pouze a jen na správné dýchání.

    Při bráničním dýchání by se vám neměl přizvedávat hrudník. Naopak směřujte dýchání až do oblasti pánve a kyčlí. Nádech proveďte do břicha, a to za současné aktivace břišní stěny. S výdechem se snažte tlačit pupík směrem dolů, až k chodidlům.


/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji