Letos bude na 11. listopadu převládat mlhavo a zataženo nízkou oblačností. Po ránu se budou vyskytovat v západní polovině území i mrznoucí mlhy. Ranní teploty budou klesat k -3 °C, v odpoledních maximech naměříme nejčastěji 6 až 10 °C. Hned od úterý ale očekáváme sněžení na horách, přechodně se sněhové vločky mohou dostat i do vyšších poloh.

Bílý Martin v Praze je stejně pravděpodobný jako bílé Vánoce

V nížinách je datum prvního sněžení zaznamenáváno většinou až v poslední listopadové dekádě. V Praze je pravděpodobnost sněžení na 11. listopadu srovnatelná s bílým Štědrým dnem – tj. na 12 %. Naposledy byl na horách sv. Martin bohatý v roce 2009 – to v Beskydech napadlo až 40 cm sněhu, v Praze potom naposledy na 11. listopadu nejvíce sněhu napadlo v roce 2007 – v okrajových částech až 11 cm mokrého sněhu a ve stejném roce se na sv. Martina v Krkonoších, Jizerských horách a v Krušných horách už lyžovalo. Naopak v roce 1997 se nejvyšší odpolední teploty 11. listopadu zastavovaly i přes 17 °C.

Podle počasí na sv. Martina nás čeká proměnlivá zima

Jiná pranostika hovoří o tom, že podle toho, jaké je počasí na sv. Martina, tak prý poznáme, jaká bude zima. Pokud sv. Martin přijíždí na běloušovi (padá-li tedy sníh), bude zima průměrná, přijede-li na temnošedém koni (je-li mlha), bude zima hodně proměnlivá, přijede-li na žlutohnědém koni (tedy je-li sucho), přijde tuhá zima a pokud přijede na červenohnědém koni (je-li teplo), bude prý zima mírná. Letos na sv. Martina očekáváme většinou mlhavo, ráno se bude jednat o mrznoucí mlhy - tj. zima by měla být hodně proměnlivá.

Fotogalerie
38 fotografií