Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Separatisté zabarikádovali hraniční přechod. Mezi Francií a Španělskem stojí dlouhé kolony

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2019
11:43

Katalánští separatisté v pondělí zablokovali hraniční přechod s Francií, kde se tak vytvořily několikakilometrové fronty. Informoval o tom deník La Vanguardia. Jde o součást předem avizovaných demonstrací, které vyhlásilo hnutí Demokratické tsunami ode dneška do středy. Cílem je upoutat mezinárodní pozornost a donutit Madrid k jednání s katalánskou separatistickou vládou.

Na španělsko-francouzském přechodu La Jonquera se dopoledne vytvořily dlouhé fronty aut poté, co dálnici u něj směrem do Francie zablokovalo několik desítek separatistů, kteří tam ráno postavili barikády. Na místě je velké množství policistů na obou stranách hranice, kteří zatím nezasáhli, uvedl deník La Vanguardia.

Hnutí Demokratické tsunami oznámilo blokádu přechodu na tři dny. Tvrdí, že jeho cílem je, aby mezinárodní společenství pochopilo, že jediné řešení pro katalánský problém je sednout si a mluvit.

Stejné hnutí, které vzniklo teprve před pár měsíci a které místa svých akcí upřesňuje prostřednictvím mobilní aplikace, zorganizovalo v sobotu pokojné manifestace po celém Katalánsku, během nichž se konaly koncerty.

V polovině října po vynesení verdiktu španělského soudu nad katalánskými politiky, kteří dostali vysoké tresty vězení za neústavní referendum o nezávislosti z roku 2017, ale mimo jiné způsobilo hnutí Demokratické tsunami zácpy u mezinárodního letiště v Barceloně, když tam svolalo demonstranty z centra města. Ti protestovali proti verdiktu soudu nad katalánskými politiky.

Zobrazit celou diskusi