Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macronův „exmilenec“ vydal očekávanou knihu. Popsal tajné schůzky v kině

Autor: Darina Jíchová - 
11. listopadu 2019
16:12

Jméno Alexandre Benalla je spojeno s největším skandálem vlády francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (41). Bodyguard a „blízký poradce“ prezidentovi pořádně zavařil a připravil ho o sympatie Francouzů, z Elysejského paláce odešel kvůli zmlácení demonstrantů, vyšetřován byl i kvůli zneužívání diplomatických pasů. Dlouho se spekulovalo o jeho vztahu s prezidentem, mluvilo se dokonce o tom, že jsou muži milenci, což Macron důrazně popřel. Benalla nyní vydal knihu, ve které popisuje svoji práci pro prezidenta i to, jak Macronovým sjednával inkognito schůzky v kině, uvedl magazín Gala.

Prezident Macron a jeho manželka Brigitte (66) stejně jako všichni ostatní Francouzi milují kino a rádi do něj chodí. Dávají přednost ale neoficiálním návštěvám tak, aby je nikdo nepoznal a oni si tak film mohli do plna, a v anonymitě, vychutnat.

Benalla ve svém životopisu „To, co nechtějí, abych řekl“ (z francouzského originálu Ce qu'ils ne veulent pas que je dise) vypráví, že on jako Macronův bezpečnostní poradce musel zařizovat, aby první pár mohl bez problémů vyrazit na své „dostaveníčko“.

Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla, o mužích se spekulovalo, že udržují milenecký poměr. Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla, o mužích se spekulovalo, že udržují milenecký poměr. | Profimedia.cz

Benalla popisuje, že jednoduché rande, jako dvě hodiny v kině, zabralo neuvěřitelně náročnou přípravu. „Jednou takhle v sobotu ráno mi zavolali, že prezident s první dámou chtějí jít do kina. Dneska odpoledne, zdůraznili. Půjde to zařídit?“ uvádí v biografii Benalla.

Mobilizace sil před cestou do kina

„Vybrali si kino v obchodním centru Yvelines ve Versailles. Dostal jsem jméno kina, filmu a čas, kdy je promítání. Tehdejší prezidentův řidič Arnaud Montebourg mobilizoval desítky, skoro stovky lidí, jen aby krátká návštěva kina proběhla hladce,“ vzpomíná v knize Benalla. „Osobně jsem jednal s prezidentovou ochrankou. Agenti byli rozmístěni na strategických místech, blízko východů,“ prohlásil.

„Když první pár dorazil, bylo všechno zajištěné. Do kinosálu byli Macronovi uvedeni po zhasnutí světel, aby si jich ostatní nevšimli. Manželé v klidu zhlédli film, jejich pohoda ale skončila v minutě, kdy se světla znovu rozsvítila. Lidé je okamžitě poznali a najednou byli ve středu pozornosti. Lidé se chtěli pozdravit s prezidentem a první dámou,“ píše Benalla, dodává, že ochranku na okamžik zaplavila panika.

Domů museli Macronovi přes střechu

„Kamkoli první pár jde nebo jede, postupujeme vždy podle stejného scénáře,“ odtajnil Macronův exporadce. „Většinou jsme neměli problémy, ale párkrát se stalo, že vypukl naprostý chaos. Na místo se nahrnuli novináři, fotografové, východy blokovaly taxíky,“ uvedl Benalla. Připomněl incident, kdy musel prezident s manželkou z kina odcházet přes střechu, kde bylo parkoviště.

„Šel agent, za ním hned prezident, pak já. Začalo pršet a bylo kluzko. Prezident uklouzl, ale byl jsem pozorný a zachytil jsem ho, aby neupadl. Do dvou minut Macronovi seděli v autě a byli jsme na cestě domů. Mohli jsme si oddychnout, další mise byla úspěšně ukončena,“ uzavírá příhodu. Benallovy memoáry o životě po Macronově boku vyšly minulý týden ve čtvrtek 7. listopadu.

Zobrazit celou diskusi