Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš objímal Slováka. Ve Valticích vynikly růžová Schillerová i rudá kolegyně Hamáčka

Aktualizováno -
11. listopadu 2019
21:00
Autor: ČTK, red - 
11. listopadu 2019
15:08

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s úsměvem na tváři objímal se svým protějškem Peterem Pellegrinim na vládním výjezdním zasedání, slovenská ministryně vnitra Denisa Saková - v nepřehlédnutelném rudém kabátu - si pochvalovala uspořádání jednaní v „malebných“ Valticích. A podobně výrazná byla i vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v oblíbených růžových šatech. Schůzka Čechů a Slováků se odehrála v uvolněné atmosféře.

Úsměvy, třesení rukou, objímání mezi premiéry. Necelý týden před výročím sametové revoluce se sešly vlády Česka a Slovenska na společném jednání. Bodem „uprostřed“ cesty mezi Prahou a Bratislavou byl zámek Valtice. Premiér Andrej Babiš (ANO) se se slovenským protějškem Peterem Pellegrinim vítal skutečně vřele.

Premiéři Andrej Babiš a Peter Pellegrini ve Valticích Premiéři Andrej Babiš a Peter Pellegrini ve Valticích | ČTK/Šálek Václav

Dojednali rychlovlaky

Po obědě, který se podával v jednom z historických sálů, přišli ministři i s konkretním slibem. Česká republika a Slovensko budou spolupracovat na vybudování vysokorychlostní trati, jež spojí Prahu s Bratislavou, shodli se ministři obou zemí.

Dohodli se na tom dnes ve Valticích ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se svým slovenským protějškem Arpádem Érsekem. Ministři o spolupráci podepsali společné prohlášení. Cestování na trase by se podle Kremlíka mělo do roku 2030 zkrátit zhruba ze čtyř hodin asi na tři a půl, přibližně o 35 minut.

Česká a slovenská vláda ve Valticích: Alena Schillerov ávytáhla oblíbené růžové šaty Česká a slovenská vláda ve Valticích: Alena Schillerov ávytáhla oblíbené růžové šaty | Twitter / Úřad vlády ČR

Trať by měla být součástí velkého železničního spojení mezi zeměmi V4. Už dříve byla kvůli přípravám trati vytvořena expertní skupina, ve které zasedají zástupci všech zúčastněných zemí, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Skupina má za úkol najít řešení technických parametrů trati. Výsledkem projektu by mělo být zkrácení doby cestování mezi Varšavou, Ostravou, Brnem, Prahou, Bratislavou a Budapeští.

„Slovensko si uvědomuje vysokou přidanou hodnotu tohoto projektu do budoucnosti. Posílíme tím konkurenceschopnost středoevropského regionu a poskytneme lidem možnost cestovat pohodlně, rychle a ekologicky,“ uvedl dnes po jednání Érsek.

Kremlík také dnes po jednání uvedl, že informoval slovenského ministra o přípravách na spuštění nového mýtného systému v České republice, který začne fungovat od 1. prosince. Kremlík kvůli tomu Érseka požádal o pomoc při informování slovenských dopravců o nutnosti registrace do nového systému.

Ve Valticích na jednání české a slovenské vlády nechyběla ani Denisa Saková, ministryně vnitra. Jednala s vicepremiérem a českým protějškem Janem Hamáčkem Ve Valticích na jednání české a slovenské vlády nechyběla ani Denisa Saková, ministryně vnitra. Jednala s vicepremiérem a českým protějškem Janem Hamáčkem | Facebook D. Sakové

Bilaterální schůzky

Dalším tématem dnešního jednání byla spolupráce obou zemí při vývoji autonomních, tedy samořízených vozidel nebo české přípravy vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Slovensko kvůli projektu vypracuje vlastní studii proveditelnosti, která by měla zkoumat efektivitu projektu pro naše východní sousedy.

Do jednání se svými protějšky se však pustili ministři napříč resorty. A tak Jan Hamáček projednával záležitosti s kolegyní Denisou Sakovou za účasti českého i slovenského policejního prezidenta (Jan Švejdar a Milan Lučanský), zatímco Jana Maláčová (ČSSD) jednala se slovenským ministrem Jánem Richterem. 

Jana Maláčová (ČSSD) a její slovenský protějšek Ján Richter při jednán íve Valticích (11.11.2019) Jana Maláčová (ČSSD) a její slovenský protějšek Ján Richter při jednán íve Valticích (11.11.2019) | Úřad vlády ČR

„Dnešní společné setkání vlád Slovenské a České republiky v malebném jihomoravském městě Valtice je v pořadí již sedmé společné jednání našich vlád. V této tradici je třeba určitě pokračovat,“ podotkla Saková na facebooku.

A to poté, co ministři společně uctili minutou ticha památku válečných veteránů, na jejíž den právě společný výjezd připadl.

Vyzdvihli armádní spolupráci

Babiš a Pellegrini přitom společném prohlášení zveřejněném na webu vyzdvihli právě nadstandardní úroveň spolupráce mezi ozbrojenými silami obou zemí. Spolupráce ve vyzbrojování by podle nich mohla mít přesah i na úroveň visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko).

„V kontextu nadcházejícího českého převzetí velení na konci roku 2020 se naskýtá příležitost pro vojáky Armády ČR a Ozbrojených sil SR společně působit ve výcvikové misi EU v Mali zaměřené na boj proti terorismu a řešení nelegální migrace v místě původu,“ stojí v dokumentu.

 

 

jelenovi ( 12. listopadu 2019 19:43 )

A jak vis, ze neprobirali slovensky kozomrdy?

agfor ( 12. listopadu 2019 12:37 )

Neměla by se tahle tlupa podvodníků spíš pohybovat ve Valdicích než ve Valticích ?

jelenovi ( 11. listopadu 2019 23:47 )

Dokonce lepsi nez vyrovnanej, totiz v prebytku, rozpocet byl, ve 2016 a 2018 (a to po opravdu hodne dlouhy dobe). Za 2019 se skutecna bilance teprve uvidi, nicmene to, ze je rozpocet schvalenej se schodkem (coz byly i ty dva zmineny) rozhodne neznamena, ze takovej opravdu bude.
To uz ti chvilkari nerekli, co?

19jirka74 ( 11. listopadu 2019 23:00 )

Jako z mafie. I s kmotrem co mají naktreslené na zdi v tom jejich masokombinátu.

janikmirek ( 11. listopadu 2019 21:44 )

Kouknu na tu sestavu a jdu blejt velebnosti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa