Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záplavy v Benátkách: Voda je i v bazilice svatého Marka, starosta volá o pomoc

Aktualizováno -
13. listopadu 2019
10:17
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
16:12

Italské Benátky postihly nejhorší záplavy za půlstoletí, na náměstí svatého Marka dosahovala voda v úterý do výšky až jednoho metru a dostala se i do nejslavnější památky města, baziliky svatého Marka, iInformovala agentura Reuters. Starosta města Luigi Brugnaro vyhlásil stav nouze a požádal o pomoc italskou vládu.

„Situace je dramatická,“ napsal Brugnaro na twitteru. „Požádali jsme vládu o pomoc, náklady budou vysoké,“ varoval starosta a nynější záplavy označil za výsledek klimatických změn. Bazilika svatého Marka byla podle agentury Reuters nyní zaplavena teprve pošesté za více než tisíc let, z toho čtyřikrát za posledních dvacet let.

Úřady se snaží ochránit historický skvost

V bazilice byly postaveny mobilní zátarasy, aby voda nepronikla do kaple, kde jsou obrazy znázorňující legendu o svatém Markovi. Dóžecí palác, jedna z hlavních turistických atrakcí, byl dnes otevřený, ale jeho správa radí návštěvníkům, aby k němu došli po lávkách, které byly v zaplavených ulicích instalovány pro chodce.

Záplavy v Benátkách jsou nejhorší od roku 1966, tehdy voda dosáhla 194 centimetrů. V úterý asi hodinu před půlnocí SEČ vystoupala na 187 centimetrů.

Vydatné deště zaplavily skoro polovinu historického centra Benátek., (13.11.2019). a snímku tzv. waterbus. Vydatné deště zaplavily skoro polovinu historického centra Benátek., (13.11.2019). a snímku tzv. waterbus. | ČTK/AP/Andrea Merola

Velká voda v Benátkách způsobila i problémy v dopravě, na fotografii agentury ANSA je vidět vyplavený na chodníku jeden z takzvaných waterbusů, které ve městě zajišťují hromadnou dopravu.

Na dnešek meteorologové hlásí další příliv vody, který by mohl dosáhnout až 160 centimetrů, uvedla agentura AP. Z bezpečnostních důvodů zůstaly dnes zavřené školy a školky v Benátkách, školky byly zavřené už v úterý.

Během záplav zemřeli dva lidé

Agentura ANSA dnes napsala, že v úterý zemřeli v oblasti benátské laguny dva lidé. Osmasedmdesátiletý muž zemřel po zásahu elektrickým proudem, když se snažil nastartovat vodní čerpadlo v zaplaveném domě. Příčina smrti druhého člověka není jasná, ale mohlo jít o přirozené úmrtí, uvedla ANSA.

Starosta Benátek rovněž vyzval k urychlenému spuštění dlouho budovaného projektu Mojžíš, systému podvodních bariér, které mají město chránit před záplavami během přílivu. Proti projektu protestovali v minulosti ekologové, podle nichž poničí ekosystém benátské laguny.

Pod vodou je i náměstí sv. Marka. (12.11.2019) Pod vodou je i náměstí sv. Marka. (12.11.2019) | Reuters

Televize SkyTG24 dnes citovala guvernéra regionu Luku Zaiu, podle něhož je systém Mojžíš téměř hotov. Zaia ale také uvedl, že není jisté, zda by takovým záplavám, jaké postihly Benátky tento týden, dokázal zabránit.

Hostely jsou připravené - pro turisty mají holínky

Agentura AP píše, že řada hotelů má pro své hosty připravené zásoby holínek a že tato obuv, pokud možno až nad kolena, je nyní součástí botníku mnoha Benátčanů. Velkou vodu zažívají Benátky v období od podzimu do jara poměrně často, připomíná AP. Slaná voda, která centrum zalévá, se podepisuje na stavu staveb ve městě.

Meteorologové předpovídají další lijáky pro severovýchod Itálie, pršet má také na Sicílii i v dalších jižně položených oblastech země. Nepřízeň počasí trápí také kraje Apulie a Basilicata, kde vichr provázející lijáky poničil skleníky, vyvracel ovocné stromy a narušil sklizeň oliv, která ještě neskončila. Místní zemědělský svaz škody vyčíslil na desítky milionů korun.

Ze Sicílie jsou hlášeny sesuvy půdy a záplavy. Na některých regionálních železničních tratích byl přerušen provoz. Špatné počasí by mělo v Itálii trvat do víkendu.

mandat ( 13. listopadu 2019 13:27 )

Cela Italie nema kanalizaci, na Sicilii se topi uz dva dny a jsou v soku.Italove si stezuji, ze nemaji praci, nechapu, proc si svou krasnou zemi neudrzuji a nedaji doporadku. Pred 2 000 lety tam lidi meli vic rozumu a zodpovednosti,nez maji lidi ted. Touhle dobou tam jsou vzdy zaplavy, uz mohli davno najit reseni,Je to lina banda,co jen kasiruje a skube turisty,jinak nic nedelaji.

a-z- ( 13. listopadu 2019 12:46 )

Když tam je moc turistů, brečej, když nejsou žádný, brečej...Jak naši zemědělci. Věčně nespokojený.

Jarabak ( 13. listopadu 2019 12:09 )

Musíte odříkat 1000x motlitbu svaté grety. Pak se globální klima ochladí, nastane doba ledová a všech 7 miliard lidí bude šťastných (zemřou hlady).

Zobrazit celou diskusi