5 nemocí, kterými se děti nejčastěji nakazí ve škole! Jak na ně?

5 nemocí, kterými se děti nejčastěji nakazí ve škole! Jak na ně?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. listopadu  2019 
 06:00

Připadá vám, že neuplyne snad ani měsíc, aby děti „nechytily“ nějaký bacil? Škola není jen budova, kam se vaše ratolesti chodí vzdělávat, je zároveň obrovským semeništěm virů a bakterií. S některými nemocemi můžete téměř jistě počítat. Které to jsou a co si s nimi počít?

O nejrůznější infekce není mezi školáky nouze a potýkáte se s nimi nejspíše opakovaně, jelikož si je děti mezi sebou „předávají.“ Jsou spolu denně v intenzivním kontaktu, půjčují si hračky, dávají ochutnávat svačiny, sdílejí umývárnu a toalety, ne vždy si poctivě myjí ruce a tak dále. Zná to každý rodič: ráno odvedete do třídy zdravého potomka a odpoledne si přijdete vyzvednout maroda. Nekontrolované šíření virů a bakterií, které jsou zdrojem běžných dětských nemocí, je rizikem zejména pro děti v mladším školním věku, protože jejich imunitní systém stále ještě dozrává. „Často se mylně domníváme, že nemoci řádí hlavně v zimních měsících z toho důvodu, že se kolem nás pohybuje více virů, pravda je ale taková, že právě v zimě jsou lidé v intenzivnějším vzájemném kontaktu, častěji pobývají ve velkém počtu v uzavřených prostorech, okna i dveře bývají zavřené, nevětráme tolik, proto se viry rychleji šíří,“ vysvětluje Dr. Henry Bernstein, profesor pediatrie na Hofstra Northwell School of Medicine v New Yorku a mluvčí Americké pediatrické akademie. Co byste měli vědět o příznacích a prevenci a kdy už navštívit lékaře?

...
...
Autor: iStock

Chřipka

I když jde o běžné onemocnění, virus chřipky může být velmi nebezpečný, zejména pro oslabené jedince. Každoročně je zodpovědný za tisíce úmrtí, není proto dobré ho podceňovat. Nejúčinnějším preventivním opatřením je očkování, vakcínu je možné podat dětem již od šesti měsíců věku. Chřipka se obvykle projeví rychlým nástupem, objeví se vysoká horečka, malátnost, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, celková schvácenost, zimnice. Dítě může mít rovněž kašel, stěžovat si na bolest v krku, někdy nemoc provází také průjem a zvracení. Chřipku můžete zaměnit za běžnou virózu nebo infekci dýchacích cest, proto při výše zmíněných příznacích pokaždé raději vyhledejte lékaře. Na co dávat pozor? Naučte děti, aby dodržovaly základní hygienické zásady, pravidelně si myly ruce mýdlem, zejména před jídlem, po návratu domů a po použití toalety. Připomínejte, že při kašli a kýchaní si mají dávat ruku nebo kapesník před ústa, pořiďte antibakteriální roztok nebo vlhčené kapesníčky na otírání rukou i potenciálně „rizikových“ předmětů. Zdůrazněte jim, že zubní kartáček, sklenička nebo lahvička na pití či příbor, se s nikým nesdílejí.

Rýma a nachlazení

Jde o infekční onemocnění horních dýchacích cest, které postihuje nejvíce sliznici nosu a extrémně rychle a snadno se šíří. Způsobuje ho nejčastěji nákaza tzv. rhinovirem. Mezi hlavní symptomy patří kromě rýmy také bolest v krku, kašel, bolest hlavy a zvýšená teplota nebo vysoká horečka. Na co dávat pozor? Nákaza se šíří tzv. kapénkami, člověk tedy může přijít do kontaktu s virem prakticky kdekoli. Dbejte na to, aby si dítě co nejčastěji umývalo ruce a poraďte, aby se pokusilo co nejméně dotýkat rukama očí, pusy a nosu, tím se viry nejsnadněji dostanou do organismu. Posilujte imunitu potomka, hlídejte, aby měl dostatek spánku, odpočíval, zdravě se stravoval a pravidelně hýbal, nejlépe na čerstvém vzduchu. Skvělou prevencí nachlazení je také saunování, zkuste ho společně.

Zánět spojivek

Nebo také odborně konjunktivitida, je vysoce infekční onemocnění očních spojivek. Jde o zánět průhledné membrány, která zakrývá bílou část oční bulvy a vnitřní povrch víčka. Toto běžné oční onemocnění může být způsobeno bakteriální nebo virovou infekcí, alergiemi, znečišťujícími látkami, jako je kouř, chemikáliemi v kosmetice nebo chlorem v bazénech. Dítě si může stěžovat na podráždění očí, pálení nebo citlivost na světlo, objevuje se hnisavý výtok, víčka jsou oteklá a oči zarudlé (odtud také výraz „růžové oko“). Nástup infekce je obvykle velmi rychlý, nemoc je bolestivá, proto určitě zajděte k lékaři, který vám předepíše vhodné přípravky pro úlevu. Na co dávat pozor? Zánět spojivek se snadno přenáší z jednoho člověka na druhého (přímým kontaktem a dotykem), proto, pokud vaše dítě onemocní, mělo by zůstat v domácím léčení, dokud bude „nakažlivé.“ Zdůrazňujte potomkům, aby se, pokud možno, nedotýkali očí, nosu a úst a co nejčastěji si důkladně myly ruce.

Streptokoková infekce

V případě malých dětí jde o poměrně rozšířenou infekční nákazu, která je způsobena kmenem bakterií zvaným streptokok skupiny A. Šíří se vzduchem, tzv. kapénkami, tedy stačí aby někdo v okolí kýchnul nebo zakašlal, nakazit se je možné rovněž dotykem (kliky od dveří, baterie u umývadla…), pokud si pak bezmyšlenkovitě sáhneme do oka nebo na ústa. Malý pacient si může stěžovat na bolest v krku nebo hlavy, může mít vysokou horečku, výrazně oteklé mandle, kožní vyrážku, trpět nevolností a zvracením, objevit se mohou malé červené skvrnky v zadní části úst. Mezi infekce způsobené streptokoky patří mj. spála a spálová angína, zánět hltanu i například močových cest. Na co dávat pozor? Naučte dítě, aby bylo extrémně opatrné, pokud jde o sdílení a půjčování vlastních věcí kamarádům a spolužákům, kteří kašlou nebo kýchají a během školního dne si často odběhlo umýt ruce mýdlem.

Gastroenteritida

Nepříjemnost, známá spíše jako střevní nebo žaludeční chřipka, je akutním zánětem, který může vést k průjmu a zvracení, doprovází ho zpravidla horečka, křeče v břiše a celková schvácenost. Gastroenteritida může být způsobena bakteriemi, viry nebo parazity. Co je nejdůležitější? Uložit postiženého do postele, udržovat ho v klidu a dbát na dostatečný pitný režim, rychle totiž hrozí dehydratace organismu. Hlídejte, aby vyčerpaný marod pil hodně vody, slabého čaje nebo rehydratačního roztoku (seženete v lékárně). Na co dávat pozor? Nejlepší způsob, jak zabránit žaludečním a střevním infekcím? Dohlížet a zdůrazňovat co nejčastější mytí rukou a dodržování pravidel osobní hygieny a zabránit úzkému kontaktu s lidmi, u kterých infekce již propukla. Kdy se raději obrátit na pediatra? Určitě v případě, že se objeví potíže s dýcháním, déle než tři dny trvající nechutenství, horečka překročí 39 stupňů a neklesá a když máte podezření na dehydrataci. Příznaky? Žádná nebo tmavě žlutá moč, sucho v ústech, malátnost, bolest hlavy.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku