V pátek bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat mrholení. Během dne bude místy polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C, při mlze bude ale chladněji, kolem 8 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr. Na Českomoravské vrchovině a na severu na horách očekáváme rychlost větru v nárazech až na 90 km/h.

Takto teplo bylo naposledy před 10 lety

Po prvním záchvěvu zimy během pracovního týdne přinese víkend jarní teploty, které se budou v odpoledních maximech zastavovat až na 15 °C. V sobotu bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky, po ránu místy mlhy. Noční teploty zůstanou vysoko, mezi 10 až 6 °C, na západě bude kolem 4 °C

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C, na západě bude kolem 8 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti 55 až 70 km/h, na severu na horách až kolem 90 km/h. Během odpoledne bude slábnout.

Video
Video se připravuje ...

Počasí: Jak bylo 17. listopadu 1989 a jak bude letos? Dagmar Honsová

V neděli bude oblačno až zataženo, jen přechodně až polojasno, ojediněle přeháňky. Po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se zastaví na 6 až 2 °C, na východě kolem 10 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupí podobně jako v sobotu na 11 až 15 °C, na západě bude kolem 8 °C. Foukat bude i nadále mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti 55 až 70 km/h, na horách přechodně až 90 km/h.

Jarní počasí vydrží i příští týden

A teplé jižní proudění nás bude provázet také v první polovině příštího pracovního týdne – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na 13 °C, ranní minima budou také vysoko – mezi 8 až 3 °C, pouze při vyjasnění se budou pohybovat kolem nuly. Oblačnost bude převládat velká, místy musíme počítat s mlhami a srážky se budou vyskytovat nejčastěji v podobě mrholení. Začátek lyžařské sezony se tak opět odsouvá – pouze na Monínci slibují puštěné vleky už v sobotu 16. listopadu.

V roce 1989 k nám proudil studený vzduch od severu

17. listopadu 1989 proudil do Česka studený vzduch od severu – po ránu teplota klesala k -1 °C v Praze-Klementinu, po -13 °C na Pradědu. V odpoledních maximech bylo od -1 °C do 6 °C. V Praze se nejvyšší odpolední teploty zastavily na 4 °C. Na horách ležel sníh – na Pradědu bylo 12 cm.

Fotogalerie
14 fotografií