Po třech letech příprav se v nasvícených akváriích již nechávají unášet proudem první tisíce medúz. Jiná akvária přitom ještě ve chvílích příchodu prvních hostů zela prázdnotou. Podle ředitele Světa medúz Vojtěcha Pluhaře je na vině stávka letecké společnosti Lufthansa, kvůli níž někteří tvorové doposud nebyli k vidění.

Nesmrtelný tvor

Podle Pluhaře jsou vzácné všechny medúzy v areálu, přesto vyzdvihl čtyřhranku Fleckerovu, jež je považovaná za jednoho z nejjedovatějších živočichů na světě a svými žahadly dokáže usmrtit až 60 lidí. Jedovatá medúza se zdržela po cestě a stejně tak i medúza „immortal“ neboli Turritopsis dohrnii. Proč se jí říká nesmrtelná?

Opakuje dokola svůj cyklus, takže je nesmrtelná. Záleží na návštěvnících, jaké budou mít štěstí a uvidí je v poslední vývojové fázi  nebo ve formě polypa,“ uvedl ředitel. Ve druhém patře medúzária se nachází i aspirant na zápis do Guinessovy knihy rekordů jako největší kulovité akvárium na světě. Pojme 2 tisíce litrů vody, to největší akvárium pak 5 tisíc litrů vody a dohromady je ve všech akváriích až 12 500 litrů vody.

Křišťálově čistá voda

Moderátor otevření se s nadsázkou ptal ředitelky OC Arkády Pankrác Denisy Gálové, jestli se nebojí toho, že by akvária praskla a protekla: „Myslím si, že medúzárium je bezpečné, jak pro návštěvníky, tak i pro centrum. Medúzárium je na střeše, která má dobrou konstrukci. Přinejhorším si obchody připraví hadr a vodu vytřou," pohotově reagovala s tím, že je ráda, že projekt byl dokončený a vznikl v obchodním centru.

Starat se o medúzy není nic jednoduchého. Potřebují totiž různorodou potravu, samy se neumí pohybovat, takže je musí unášet uměle vytvořený proud a hlavně potřebují čistou mořskou vodu: „Pokud by se voda znečistila, tak nám uhynou,“ prozradil Vojtěch Pluhař. Většinu medúz si sami vypěstovali a jen malá část z nich je dovážená. Ve světě je totiž prý jen 11 lidí, kteří umí medúzy množit.
Video
Video se připravuje ...

V Praze 4 otevřeli Svět medúz. Svůj domov zde bude mít asi 10 tisíc tvorů. Jiří Marek

Základní vstupné do medúzária činí 260 korun za dospělého, pro děti od 2 do 15 let, ZTP 170 korun, děti do 2 let zdarma a studenti a senioři dají 200 korun. Rodinné vstupné je 550 a 650 korun.

Fotogalerie
29 fotografií