Neštěstí postihlo dům s pečovatelskou službou v ulici Kapitána Stránského, v němž žije řada vozíčkářů. „Uhořela paní ze druhého patra. Byla na vozíčku a měla tři pejsky. Je to tragédie,“ řekla k případu pracovnice pečovatelské služby. Zásah byl pro hasiče velmi komplikovaný. Z domu totiž museli evakuovat na 90 lidí, z toho 40 bylo na invalidním vozíku.

Výtah nejel

Situaci komplikoval fakt, že jeden z evakuačních výtahů nefungoval. Na problém upozornil i Roman Folvarský (54), který požár přečkal s manželkou doma. „Dva ze čtyř výtahů mají sloužit jako evakuační. Myslím ale, že když se vypnul proud, přestaly fungovat,“ řekl Blesku.

Jak je to v osmipatrovém domě plném vozíčkářů možné? „Právě probíhá došetření, jestli došlo k nějakému pochybení. Proto zatím nemůžu tuto informaci potvrdit,“ řekl k problému s výtahem mluvčí hasičů Martin Kavka. „V bytě, kde se požár rozhořel, včera zasahoval vyšetřovatel požárů, příslušník požární prevence i kriminalisté,“ vysvětlil Kavka. Hasiči se přitom zabývají právě i tím, jestli nedošlo k zanedbání preventivních opatření. Předběžnou škodu vyčíslili hasiči na 1,5 milionu korun.

Co správce?

Dům, který patří magistrátu, spravuje společnost Centra, a. s., která se však vyjádřila pouze prostřednictvím krizového štábu. „Jeden z evakuačních výtahů opravdu nefungoval, důvod neznám. Teď se staráme o obyvatele domu, osm domácností zůstalo bez elektřiny,“ řekl mluvčí krizového štábu a starosta Prahy 14 Radek Vondra (47, TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

Evakuace vozíčkářů z hořícího domu s pečovatelskou službou, 14. listopadu 2019 Policie České republiky

Každoroční kontrola závadu neodhalila

„Od společnosti Centra požadujeme veškeré informace. Zkouška evakuačního výtahu se provádí každý rok a při letošní zkoušce hasiči sdělili, že výtah je v pořádku,“ řekl nicméně Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

Záchrana zvířat

Evakuace se netýkala pouze uvězněných lidí, ale i jejich zvířat. Hasiči zvládli zachránit deset asistenčních psů, čtyři kočky, papouška a ještěra.  

Na záchranu čekal dvě hodiny!

Opustit byt v osmém patře nestihl během evakuace také výše zmiňovaný Roman Folvarský s manželkou. Kouř je vyhnal na balkon, na záchranu čekali celkem dvě hodiny.

Když na ně v noci zabouchala sousedka, že hoří, Roman na vozíčku vyjel na chodbu. Tam se ale kvůli dýmu začal dusit. „Vrátili jsme se do bytu, kam se kouř zanedlouho také dostal, a tak jsme se zavřeli na balkoně. Baterkou na telefonu jsme dávali světelný signál. Hasiči na nás volali, že už plameny likvidují,“ popsal Roman, který byl na balkoně uvězněný dvě hodiny. Jeho i manželku ošetřili zdravotníci, protože se nadýchali škodlivin. „Už od noci nefunguje elektřina, dům zapáchá, ale pracovníci městské části zřídili krizovou linku a dobře se o nás starají,“ dodal Roman.

„Zhruba před měsícem u nás před domem hořel kontejner a hasiči se k němu kvůli špatně zaparkovaným autům nemohli dostat – tehdy jsme zdůrazňovali, aby toto město vyřešilo, tím spíš kvůli tomu, že v našem domě žije zhruba 50 vozíčkářů a v případě požáru nemohou jen tak seběhnout dolů po schodech,“ sdělil Roman. Na problematiku zásahů hasičů nejen na pražských sídlištích Blesk upozornil již v minulosti. Hasičské vozy mají totiž často problém prokličkovat mezi neuspořádaně zaparkovanými auty.

Fotogalerie
42 fotografií