Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jeden mrtvý, 200 tisíc lidí bez proudu a stojící vlaky. Francouze zaskočila až půlmetrová „peřina“

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2019
06:31

Jihovýchod Francie ve čtvrtek potrápila sněhová nadílka. Jeden muž zahynul, když na něj spadl strom pod tíhou sněhu. Desetitisíce lidí se ocitly bez elektřiny, některé silnice a železniční tratě byly neprůjezdné, informovala v noci na dnešek agentura DPA.

Třiašedesátiletý motorista zemřel ve čtvrtek večer v obci Roche v departmentu Isère, když na něj spadl strom, uvedla agentura AFP. Ten zranil také 27letého muže. Oba se pokoušeli spolu s dalšími lidmi ze silnice odstranit vyvrácený strom, když na ně spadl další strom. Zraněná oběť byla hospitalizována.

V departmentech Drôme, Isère, Rhône a Ardèche bylo ve čtvrtek večer bez proudu na 200.000 domácností, sdělila distribuční společnost Enedis. „Na tak malém prostoru je to opravdu neobvyklé,“ řekl televizi BFMTV technický ředitel národní krizové jednotky Enedis Antoine Jourdain. Stromy podle něj padaly na elektrické vedení.

V okolí Grenoblu zůstanou přinejmenším do dnešního dopoledne uzavřeny některé železniční tratě, řekl AFP mluvčí železniční společnosti SNCF. Týká se to například přímých spojů Grenoble-Lyon, Grenoble-Valence a Grenoble-Veynes.

Mnoho automobilů uvázlo na zasněžených silnicích. Některé z nich byly uzavřeny.

Francouzští meteorologové varují ve vyšších polohách před sněhovou nadílkou dosahující až 30 centimetrů, místy dokonce přes půl metru. Sněžení má přes noc pokračovat.

Zobrazit celou diskusi