Výstraha před silným větrem platí v neděli od 9:00 do půlnoci pro Středočeský kraj (Benešov, Čáslav, Kutná Hora, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Milevsko, Soběslav, Tábor), Pardubický kraj (Hlinsko, Chrudim, Litomyšl, Polička, Svitavy, Vysoké Mýto) a Kraj Vysočina. Podle předpovědi bude vát čerstvý jihovýchodní vítr místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

Od nedělní 12. hodiny až do pondělního rána pak platí výstraha i pro Liberecký kraj, konkrétně okresy Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Liberec a Tanvald. Tady bude vát čerstvý jihovýchodní vítr místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách 20 až 25 m/s (70 - 90 km/h).

Video
Video se připravuje ...

Počasí: jak bylo 17. listopadu 89 a jak bude letos Dagmar Honsová

Dejte si pozor popadané větve a stromy, které mohou zkomplikovat i dopravu. Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a také zabezpečit skleníky. Venku dbejte zvýšené opatrnosti - ať už jako chodci, nebo řidiči. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Začátek příštího týdne bude ještě relativně teplý

Příští čtyři týdny budou teploty v Česku podle ČHMÚ průměrné či nadprůměrné. Nad dlouhodobý průměr se asi dostanou hlavně v posledních listopadových týdnech. Třeba na začátku příštího týdne bude zvláště na východě republiky přes den až 14 stupňů a ve zbytku týdne až 12 nebo 13 stupňů. Vesměs bude zataženo až oblačno, jen přechodně se vyjasní. V následujících týdnech však budou denní teploty postupně klesat.

Noční teploty se již příští týden mohou dostat pod nulu a podobně nízké budou i v dalších týdnech. Srážky se budou podle ČHMÚ držet kolem dlouhodobého průměru pro toto období. Týdenní úhrny objemu srážek se budou pohybovat většinou kolem pěti milimetrů, tedy pěti litrů na metr čtvereční.

Fotogalerie
19 fotografií