Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve východní Evropě sílí antisemitismus, ukázal průzkum. Nejvíce v Polsku a Ukrajině

Autor: ČTK, Mii - 
21. listopadu 2019
10:07

Každý čtvrtý Evropan zastává antisemitské názory. Naznačil to průzkum americké organizace Anti-Defamation League (ADL) provedený ve 14 evropských zemích, mezi nimiž nebyla Česká republika. Nejčastěji se antisemitské postoje vyskytují v Polsku a na Ukrajině, kde jsou také nejvíce na vzestupu, informovala agentura AP. Obecně antisemitismus ve východní Evropě posiluje, zatímco na Západě většinou zůstává na ustálené úrovni.

V Polsku antisemitské postoje zastává 48 procent obyvatel, přičemž ještě v roce 2015 to bylo 37 procent, vyplývá z ve čtvrtek zveřejněných údajů. Na Ukrajině byl nárůst ještě výraznější - na nynějších 46 procent ze 32 procent v roce 2016. V Maďarsku rozšíření antisemitských postojů za tu dobu poskočilo ze 40 na 42 procent.

AP připomíná, že židovské organizace v poslední době kritizovaly vlády všech tří zmíněných zemí, ačkoli všechny popírají, že by byly antisemitské. Například v Maďarsku vláda Viktora Orbána čelí kritice za kampaň proti finančníkovi židovského původu Georgi Sorosovi.

V západní Evropě studie ukázala, že antisemitské názory jsou na stejné úrovni nebo ustoupily, což platí o Británii, Španělsku, Nizozemsku, Itálii, Německu a Rakousku. Nejvíc, o 11 a osm procentních bodů, antisemitismus oslabil v Itálii a Rakousku - na 18, potažmo 20 procent.

Dánsko zaznamenalo rozšíření antisemitských názorů z osmi na deset procent obyvatelstva a Belgie z 21 na 24 procent. Ve Francii zůstává na 17 procentech a ve Švédsku, kde je vůbec nejnižší, na čtyřech.

„Příliš mluví o holokaustu“

Průzkum, který byl proveden mezi 15. dubnem a 3. červnem, byl zveřejněn v době rostoucích obav z antisemitských útoků v Evropě. Zjištění z průzkumu přitom nutně neodpovídají počtu případů antisemitských útoků, které jsou v Maďarsku a Polsku zřídkavé, zatímco v Německu loni jejichž počet vzrostl o deset procent, stejně jako v Británii během prvních šesti měsíců tohoto roku.

ADL se respondentů dotazovala na určité negativní stereotypy uváděné v souvislosti s Židy. Pokud dotyčný odpověděl alespoň na šest z 11 uvedených stereotypů, že jsou spíš pravdivé, byl považován za člověka s antisemitskými názory.

Experti se zaměřovali zejména na dlouhodobé antisemitské předsudky, například ohledně údajného židovského vlivu na globální finanční systém a média. To, že Židé mají velký vliv ve světě podnikání, je široce rozšířeným názorem ve východní Evropě. S tvrzením, že Židé mají příliš velkou moc, souhlasí 72 procent Ukrajinců, 71 procent Maďarů, 56 procent Poláků a polovina Rusů.

Dvaačtyřicet procent Němců a 44 Rakušanů podle průzkumu soudí, že Židé příliš často hovoří o tom, co se jim stalo za holokaustu, zatímco například ve Švédsku zastává takový názor 15 procent populace a v Británii 18 procent.

Zobrazit celou diskusi