„Nové vozy budou jezdit od roku 2023 především na elektrifikovaných tratích mezi Brnem a Blanskem a mezi Břeclaví a Níhovem,“ řekl zastupitel Michal Hašek (ČSSD).

Nejzanedbanější část kraje, v okolí Veselí nad Moravou, se ovšem nových souprav opět nedočká. Na Slovácku přitom dosud místy jezdí repasované vozy staré až šedesát let. V dohledu není ani elektrifikace slováckých tratí, což brání kromě jiného i obnově přímých spojení pohraničí se Slovenskem.

Dopravce, který bude nové soupravy provozovat, vybere hejtmanství příští rok v soutěži.

Jízdenky ČD nebudou platit

Jihomoravský kraj chystá od nového roku převratné změny. V osobních a spěšných vlacích tu totiž od nového roku přestanou platit jízdenky Českých drah. „Cestující si budou muset koupit jen lístky Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje,“ oznámila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. Uznávat se nebudou ani předplacené zlevněné jízdenky ČD na In-kartě.

České dráhy a kraj se totiž přou o výdělek z lístků. Národní dopravce České dráhy a Jihomoravský kraj se nedokázaly shodnout na tom, kdo má mít z cestujících větší zisk. Kraj totiž u ČD regionální vlaky objednává a částečně platí.

VIDEO: Dalibor Voborník díky rychlé reakci zachránil život Jiřímu Duškovi, který po nárazu do závory zůstal ležet na kolejích.