Po narození synka Matyáše jsme na sebe s manželem neměli tolik času. Proto jsem byla tak ráda, když nám tchán a tchyně nabídli hlídání a umožnili nám tak vyjet na pár dní na hory. Nemohla jsem se dočkat, až vypadnu z každodenní rutiny, která pomalu ubíjela mě i náš manželský život.

Romantika jako zamlada

S manželem jsem se seznámili díky našim společným kamarádům, když jsme před deseti lety byli lyžovat v rakouských Alpách. Oba dva jsme sportovní nadšenci a milovníci lyžování, tak jsme se rozhodli, že si osvěžíme vzpomínky na naše první setkání a vyjedeme si do proslulého rakouského Zell am See.

Člověk míní, život mění

Plni očekávání jsme vyrazili na dlouhou cestu a do cíle jsme dojeli úplně vyčerpaní až večer. V rakouském hotelu jsme si dali dobrou večeři, víno a těšili jsme se se, až se ráno vzbudíme a vyrazíme vyzkoušet místní zasněžené svahy.

A jak jsme řekli, tak se také stalo. Ráno jsme vstali poměrně brzy a ihned jsme se vydali na sjezdovku. V tu chvíli jsem ale netušila, jak se naše dovolená během chvíle pokazí... I když jsme s manželem už několik let na lyžích nestáli, rozhodli jsme se, že se lanovkou necháme vyvézt na červenou sjezdovku. To byla osudová chyba - že lyžovat se nezapomíná? Omyl.

Hned po pár metrech jízdy jsem si uvědomila, jak moc nejistě se na lyžích cítím. Začala jsem se tedy více soustředit na techniku a přestala jsem vnímat okolí... Najela jsem na ledovou plochu, lyže mi podjely a já nešikovně upadla. A jak to dopadlo? Po pěti minutách "divoké jízdy" na svahu jsem skončila se zlomeninou levé ruky a nohy.

Začátek starostí

Abych ušetřila pár korun, nesjednala jsem si klasické cestovní pojištění, ale vyjela jsem pouze s pojištěním na platební kartě. Bohužel jsem si předem nezjistila, co vše toto pojištění kryje a jak velká je moje spoluúčast na zdravotních výlohách. Svoz ze sjezdovky, ambulantní ošetření zlomenin a následný převoz sanitkou zpět do České republiky vyšlo na desítky tisíc, které teď musím splácet! Naše "druhé líbánky" tak skončily katastrofou, která navíc kvůli mé nešikovnosti zatížila i finanční rozpočet naší rodiny.

Cestovní pojištění - ano nebo ne

Rakousko je skutečným rájem lyžařů, v této zemi můžete po sjezdovkách najet až 6 500 km. Lyžování v Rakousku je pro nás zajímavé, protože je nejbližší alpskou zemí s výborným poměrem kvality a ceny nejen pro lyžování, ale i ubytování. Předtím, než vyrazíte za zimními radovánkami, sjednejte si řádné cestovní pojištění a zjistěte, jaké aktivity pojistka kryje.

Například u Kooperativy do základní sazby ze zimních sportů patří pouze sáňkování. U Kooperativy je nutné si na snowboarding a lyžování připojistit Aktivní sporty, které pokryjí pojistné události nejen při samotném lyžování a snowboardingu, ale i například jízdu na U-rampě a ve skateparku, kiting i jízdu na sněžném skútru. Pojištění pro tyto činnosti platí však jen pro pohyb na vyznačených trasách (to znamená na vyznačených a pro veřejnost otevřených sjezdovkách, tratích a přístupových cestách k nim). Freeride není možné pojistit. Kooperativa také proplatí případný zásah horské služby s limitem až do výše 1 milion Kč.