Otevření Centra Stromovka ve Veletržní ulici v Praze 7 za zhruba 1,5 miliardy korun si ve čtvrtek nenechaly ujít stovky prvních zákazníků. V 11:00 hodin je u slavnostního přestřižení pásky za developera, společnost Lordship, uvítal ředitel firmy Rostislav Novák. „Budova centra respektuje vzhled okolí, nabídka uvnitř pak styl obyvatel Letné,“ řekl Novák Blesku. Kromě největších provozovatelů restaurací rychlého občerstvení zájemci mohou ochutnat i kvalitní kuchyni menších firem.

V gastrozóně Parket najdou prodejnu čerstvých i kulinářsky upravených ryb Rybistro, gruzínské bistro Cheese N‘ Boat, bar s vlastním pivem Letenský ležák, cukrárnu HF Pastry Academy nebo Roots BBQ, kde maso na grilu připravují tradičním, desetiletími vypilovaným texaským způsobem – 14 hodin na kouři z dubového dřeva. Jedním z lákadel je však unikátní koncept prodejny oblíbené značky Lidl.

První návštěvníci si nenechali ujít možnost nakoupit ve zbrusu nových obchodech Centra Stromovka.
Autor: David Malík

„V Centru Stromovka řetězec otevřel svou vůbec první prodejnu v rámci OC v České republice,“ připomněl Novák. Kromě obvyklého sortimentu a služeb, či designu prodejny odpovídajícího „přírodnímu“ a čistému stylu centra, Lidl v české premiéře představuje zákazníkům nový koncept, určený právě působení v obchodních centrech. Otevřeno má denně od 7:00 do 21:00 hodin. O hodinu dříve už je na 1000 metrech čtverečních možnost protáhnout svaly ve fitness studiu Fitinn. Dětský koutek, obchody a služby otevírají v 9:00, restaurace v 10:00 hodin.

Podívejte se na záběry z otevření Centra Stromovka:

Video
Video se připravuje ...

Vše připraveno, po 11 letech se ve čtvrtek v 11:00 hodin otevírá Centrum Stromovka na Letné. • VIDEO Ivan D. Hladík

„Chceme, aby centrum nebylo jen obchodním domem, ale místem, kde se lidé budou potkávat a odpočívat,“ představil Blesku svou vizi také majitel Centra Stromovka Jonathan Jackson. I proto je centrum také takzvaně „dog friendly“, tedy přátelské k majitelům psů. „Ti mohou se svými pány prakticky do všech veřejných prostor včetně teras a restaurací. U jednotlivých obchodů pak záleží na konkrétním prodejci, do prostoru Lidl z hygienických důvodů samozřejmě psi nemohou,“ upřesnil Blesku ředitel centra Marek Dörfl s tím, že povolení vstupu chlupáčům se týká těch s maximální výškou 50 centimetrů v kohoutku.

Zákazníkům třípatrového centra ležícího na území tzv. holešovického trojúhelníku mezi ulicemi Strojnická, Veletržní a U Studánky pak určitě přijde vhod 500 parkovacích míst nebo dvě dobíjecí stanice pro elektromobily. „Rezidenti pak mají možnost za 20 korun na noc stát na některém ze 150 parkovacích míst pro ně určených,“ upřesnil Dörfl. O víkendu je parkoviště zdarma čtyři hodiny, ve všedních dnech na dvě. Pohodlně se sem však dostanou zájemci i pěšky nebo MHD.

První návštěvníci si nenechali ujít možnost nakoupit ve zbrusu nových obchodech Centra Stromovka.
Autor: David Malík

Stejně jako sem ve čtvrtek mezi prvními přišla i Lenka Knapová (45), baristka z Prahy. „Moc jsem se sem těšila, mám velká očekávání a zatím jsem nadšená,“ svěřila se Blesku. „Konečně jsou tu pod jednou střechou obchody, které Praze 7 dlouho chyběly,“ řekl Blesku zákazník Petr Štefan (52, manažer). „Pro mě to místo je i trochu o nostalgii – jsem místní, narodil jsem se tu a na stejném místě mi v někdejším Národním výboru vydávali občanku,“ dodal. Jeho žena Kristýna (45), která je na mateřské dovolené se synem Šimonem (1,5 roku), si pochvaluje zejména obchody a služby pro děti. „Všechno je tu po ruce,“ dodala.

První návštěvníci si nenechali ujít možnost nakoupit ve zbrusu nových obchodech Centra Stromovka.
Autor: David Malík

Jediné, co příchozí zarazilo, je rezidentní modrá parkovací zóna přiléhající k Veletržní ulici. Přestože na původních vizualizacích developera je jedním celkem, v reálu je rozdělena jakýmisi ostrůvky, které umožňují parkování zhruba jednomu a půl autu. „Proč to tady je? Vždyť to je úplně nesmyslné a zase je to jen něco, co tady komplikuje parkování,“ žasl jeden z návštěvníků. „Tyto ‚ostrůvky‘ zde vznikly přímo na žádost zastupitelů Prahy 7. Do budoucna tu má v celé ulici vzniknout alej stromů, jim pak mají sloužit,“ vysvětlil Blesku záměr vedení městské části Novák.

Fotogalerie
18 fotografií