Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Británie se nechce vzdát své kolonie. „Nedopustil bych to,“ zuří šéf opozice

Autor: Darina Jíchová - 
1. prosince 2019
16:29

Britská vláda měla „vrátit“ Čagoské ostrovy, které zabrala v rámci Britského indicko-oceánského území. Toto ultimátum dala Velké Británii v květnu OSN, která vyzvala „ke stažení kolonizační správy“. Britská vláda však zatím požadavek nesplnila, což kritizuje jednak Mauricijská republika, která si souostroví nárokuje, vysídlení Čagosané i vůdce britské opozice Jeremy Corbyn. Labourista se nechal slyšet, že on by „takovou nespravedlnost nedopustil“, uvedl deník The Guardian.

Corbyn během své kampaně před prosincovými předčasnými volbami uvedl, že on by dohlédl na to, aby Čagoské ostrovy byly vráceny Mauriciu. „Dlouhodobě se zapojuji do kampaně za navrácení Čagoských ostrovů. Osobně se hodlám zasadit o napravování křivd z minulosti,“ prohlásil na předvolebním turné v anglickém městě Stoke-on-Trent.

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn slíbil, že on jako předseda vlády by ostrovy vrátil. Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn slíbil, že on jako předseda vlády by ostrovy vrátil. | Reuters

Labouristé mají konec kolonizace ve volebním programu

„To, co se stalo na Čagosu, je hanebné. Ostrované byli násilně vystěhováni ze svého domova, dopustila se toho tato země,“ dodal Corbyn, „ukončení okupace“ Čagosu labouristé dokonce zařadili do volebního manifestu.

Čagoské ostrovy Britové zabrali na přelomu 60. a 70. let minulého století a na největším ostrovu Diego García zbudovali vojenskou základnu. Obyvatelé byli vysídleni, nyní v malých komunitách žijí „rozeseti“ po celém světě.

„Dokončete dekolonizaci Mauriciu,“ tlačí na Brity šéf Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu Abdulqawi Ahmed Yusuf. ICJ už letos v únoru rozhodl o tom, že Británie musí vrátit „neoprávněně a účelově“ zabrané území. Britská vláda nepovažuje rozhodnutí ICJ či výzvu OSN za závazné.

„Británie se staví na odpor rozhodnutí OSN a danému ultimátu. Přišel čas na to, aby Spojené království přistoupilo na rozhodnutí mezinárodního soudu, jehož jiné rozsudky a zákony ve světě prosazuje,“ reagoval na situaci stálý zástupce Mauriciu při OSN Jagdish Dharamchand Koonjul.

Britská vláda: Ostrov je pod naší správou

Britská zástupkyně Karen Pierceová kontrovala tím, že Británie dál drží moc nad Čagoskými ostrovy a že země poskytla finanční balíček ve výši 1,2 miliardy korun na zlepšení života vysídlených ostrovanů. Ministerstvo zahraničí dodává, že ostrovy pod britskou korunu patří už od roku 1814.

„Velká Británie se nemůže stavit do role ochránce lidských práv a mezinárodního práva, když sama nelegálně kolonizuje území Mauriciu a brání, aby se na Čagoské ostrovy vrátili jejich původní obyvatelé, kteří byli před 50 lety násilně vystěhováni. Ze strany Britů se jedná o jasné porušení mezinárodního práva,“ řekl tento týden mauricijský premiér Pravind Kumar Jugnauth. V letech 1968 až 1973 bylo z ostrovů vysídleno zhruba 1500 lidí.

„Obracíme se na všechny světové lídry a zvláště pak na britskou vládu a požadujeme, aby situaci řešili přímo s čagoskou komunitou a aby uznali naše právo na určení naší vlastní budoucnosti a budoucnosti našich ostrovů,“ uvedl vůdce organizace Čagoští uprchlíci v Británii, dodal také, že chystají protesty před budovou britského velvyslanectví na Mauriciu.

agfor ( 1. prosince 2019 20:30 )

Proč by se své kolonie vzdávali ? Podívejte, jak si žijí Němci a Francouzi ze svých východoevropských kolonií v rámci EU.

Zobrazit celou diskusi