Také nejvyšší odpolední teploty budou ojediněle zůstávat trvale pod bodem mrazu, v maximech budou vystupovat ke 4 °C. V pátek bude sněžit v horských oblastech, od soboty se bude hranice sněžení snižovat - v sobotu očekáváme sněžení od 400 m nad mořem, v neděli i v nížinách.

Z teplotně nadprůměrného období pod normál

Zatímco nyní se průměrné teploty pohybují nad svým dlouhodobým normálem, během víkendu se dostanou pod dlouhodobý normál. Astronomický začátek letošní zimy připadá až na 22. prosince, ten meteorologický startuje už 1. prosince. Také v posledních třech letech přinášel začátek prosince podobné teploty jako ten letošní. Ještě chladněji bylo naposledy v letech 2014 a 2010.

Sledujte příchod chumelenice na radaru Blesku

Na horách sněžení přinese základ pro lyžařskou sezonu. Nejvíce srážek očekáváme během neděle a v pondělí – to by mělo sněžit na celém území, na horách i vydatněji. V horských oblastech očekáváme od víkendu trvalé mrazy a sněžení, které tam očekáváme od pátku, by mělo být základem pro letošní lyžařskou sezonu. Na vrcholcích hor očekáváme až kolem 20 cm sněhu. Citelné ochlazení a sněžení očekávají v celé střední Evropě.

Do Česka dorazí mrazy, přidá se i sněžení.
Autor: Blesk:David Malík

Po ochlazení přijde Mikulášská obleva

5. prosince ale očekáváme v nižších nadmořských výškách opět nárůst teplot vzduchu a to až k 8 °C a sněžení se bude měnit na déšť. A vypadá to, že srážek bude relativně hodně. Přijde tzv. Mikulášská obleva. Na horách by se ale mělo jednat převážně o srážky sněhové.

Fotogalerie
27 fotografií