V pátek pocítíme vpád studeného vzduchu – nejnižší ranní teploty totiž budou místy odpovídat nejvyšším teplotám. Noční teploty budou klesat nejčastěji na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 3 až 7 °C, na jihovýchodě očekáváme až 11 °C.

Sledujte radar Blesku

Večer očekáváme další ochlazování. Během dne bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, nad 700 m srážky očekáváme smíšené nebo sněhové. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkend ve znamení propadu teplot

Další ochlazení pocítíme o víkendu. Méně oblačnosti i srážek přinese sobota. To bude oblačno až polojasno, zejména v horských oblastech sněhové přeháňky. V nížinách se budeme se srážkami setkávat pouze ojediněle a většinou se bude jednat o srážky smíšené. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, během dne očekáváme od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, občas se sněžením. Noční teploty budou klesat nízko - naměříme -3 až -7 °C, na horách až -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Oteplení na Mikuláše

Také počátkem prvního prosincového týdne bude počasí zimní – teploty budou po ránu i nadále klesat až k -7 °C a nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly. Sněžení očekáváme zejména v horských oblastech, sem tam nějaká sněhová vločka zavítá i do nížin, a to zejména v pondělí. Od čtvrtka se ale začne oteplovat a v nižších nadmořských výškách bude pršet.

Index nakupování bude vysoko

V neděli, prvního prosince, začíná meteorologická zima a také je to první adventní neděle. Kvůli výraznému ochlazení a zimnímu charakteru počasí bude index nakupování na vysokých hodnotách. Pozor bychom si ale měli dávat i na silnicích – ty mohou klouzat, a zejména ve vyšších nadmořských výškách se bude tvořit i souvislá sněhová pokrývka.

Fotogalerie
28 fotografií