Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš se vysmál demonstrantům za klima: „Prší a utekli.“ Sám hasil trapas ve Strakovce

Aktualizováno -
29. listopadu 2019
11:44
Autor: ČTK, for - 
29. listopadu 2019
07:00

Andrej Babiš (ANO) zamíří v pondělí na klimatickou konferenci do Madridu. Než k ní dojde, svolal do Strakovy akademii na pátek tiskovou konferenci, aby vysvětloval opatření, která vláda dělá v souvislosti s ochranou klimatu. Zmínil, že chápe mladé, kteří demonstrují za záchranu planety, podivoval se však, že se demonstranti před Úřadem vlády rozutekli kvůli dešti. Chybička se však vloudila i během jeho prezentace.

„Spěchal jsem, abych přivítal demonstranty. Teďka jsem byl před barákem, strašně prší a oni odešli. Já stále vyzývam, aby přišli tady s námi diskutovat. Viděl jsem tam jednoho demonstranta s baťohem a ten taky odešel, tak mohl přijít na naši tiskovou konferenci,“ říkal pobaveně premiér Babiš.

„Dostávám stále řetězové maily, denně asi tak 50, to je úplně stejný mail, abychom bojovali proti klimatické změně. A my to děláme, prosím vás. My máme jasné plány, my se za to nestydíte. A my k tomu hlavně přistupuje odpovědně,“ tvrdil Babiš.

Babiš: I starší generaci záleží na planetě

K protestům se vyjádřil ještě jednou. „Já chápu, že mladí lidé demonstrují, že jim záleží na naší planetě. Stejně jak nám, stejně i nám starší generaci záleží na planetě, není nám to jedno, co tady bude, když my tu nebudeme, je to pro nás důležité,“ přesvědčoval premiér.

A upozorňoval, že na prvním místě mezi světovými znečišťovately je Čína. I ona má plnit své závazky, apeloval. „Čína se chystá uvést do provozu uhelné bloky o téměř stejném výkonu, jaký mají všechny aktivní uhelné elektrárny v EU. My říkáme, že skončíme spalování uhlí v Čechách, zakážeme ty naše uhelné elektrárny a zároveň tady Čína dělá úplný opak. O tom je ten problém,“ postěžoval si Babiš.

Andrej Babiš o klimatu: Upozornil, že největším světovým znečišťovatelem je Čína Andrej Babiš o klimatu: Upozornil, že největším světovým znečišťovatelem je Čína | Reprofoto ČT24

Právě Babiš byl svědkem společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem byl na klimatické konferenci v New Yorku svědkem emotivního vystoupení aktivistky Grety Thunbergové s jejím známým projevem, ve kterém světové autority obviňovala, že jí ukradly dětství.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

„Klimatická“ tiskovka Babiše, Brabce a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ale neobešla bez zádrhelů.

Babiš si stěžoval nejprve na absenci interaktivní mapy v připravené prezentaci. Následně se při srovnání znečišťování z Česka a emisemi CO2 v rámci EU objevil graf, ve kterém byl rudě vyznačený sloupec s nápisem Belgie.

„Tady vidíme, že my jsme... nevidím tam ČR. Jak vy to máte? Já tam vidím Belgii, teda,“ divil se premiér Babiš. „Aha,“ říkal ministr Brabec. „Máte blbou tabulku, pane kolego,“ reagoval Babiš.

„To se bohužel tam špatně promítlo, ale to červené je ČR,“ ujišťoval Brabec při nepříliš zdařilé scénce. „No tak právě. Takže to červené je ČR, já vám ukážu radši můj graf, protože pan ministr asi tady má nějakou chybku. ČR má to červené, my na tom nejsme tak špatně. Tam vám to skočilo nějak. Ale hlavně, co je důležité: My máme jasný plán, jak to snižovat,“ přesvědčoval Babiš.

Rád se prý setká s demonstranty a stěžoval si, že s ním nemluví. „My nemáme co skrývat. Jasně říkáme: Ano, my také bojujeme proti klimatické změně, ale pro nás je zásadní jádro a nám Evropa musí umožnit, abychom postavil ity jaderné bloky,“ dodal premiér s tím, že jeho předchůdci zaspali dobu. „Dávno se to měl ostavět, ten Temelín, teďka máme jasný plán, jak budeme stavět,“ poznamenal.

Potíže ve Strakovce: Při "klimatické" tiskovce Babiše, Brabce a Havlíčka se objevil špatný graf. Rudý sloupec má být Česko Potíže ve Strakovce: Při "klimatické" tiskovce Babiše, Brabce a Havlíčka se objevil špatný graf. Rudý sloupec má být Česko | Reprofoto ČT24

Páteční protesty napříč světem

Před začátkem klimatické konference OSN v Madridu, tkerá se uskuteční 2. a 3. prosince, se přitom v pátek po celém světě uskutečňují demonstrace za lepší ochranu klimatu. Podle iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která protesty svolala, vyjdou do ulic opět stovky tisíc lidí ve více než 2400 městech světa včetně desítky měst v Česku.

Příznivci hnutí, které inspirovala švédská aktivistka Greta Thunbergová, koordinují celosvětový protest již počtvrté. Pondělní konferenci původně mělo uspořádat Chile, to se ale před časem kvůli tamním nepokojům hostitelství vzdalo.

Naposledy na výzvu iniciativy Fridays for Future vyšly 20. září do ulic měst celého světa stovky tisíc lidí, z velké části mladých. Akce vyvrcholily v New Yorku, kde se demonstrace zúčastnila i Thunbergová.

Demonstrace bez Grety. Ta brázdí oceán

 

Nyní 16letá Greta začala minulý rok protestovat každý pátek před švédským parlamentem s transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Do dnešních demonstrací se aktivistka ale nezapojí.

V současnosti se totiž plaví na katamaránu ze Severní Ameriky do jižní Evropy - míří právě do Španělska. Kvůli zdržení způsobeném počasím ale není jasné, zda stihne do Madridu dorazit včas.

V Česku se podle webu klimatické iniciativy dnes uskuteční akce v deseti městech včetně Prahy, Brna, Ostravy, Plzně či Golčova Jeníkova na Vysočině.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

 

montevideo ( 29. listopadu 2019 15:04 )

Kdyby měli nějaké zájmy, tak by neměli čas demonstrovat kvůli tomu, že v zimě je zima, v noci tma a za deště prší

montevideo ( 29. listopadu 2019 14:36 )

To ti lidé opravdu nemají žádné koníčky? Trosky jedny ubohé ...

tulip ( 29. listopadu 2019 13:54 )

Jo,to se to demonstruje,když svítí sluníčko a je teplo.A o prázdninách jsou aktivisti u moře,takže Letná byla v létě prázdná.Až když začal školní rok a je hezké počasí,tak demonstrují,aby si prodloužili víkend,nebo v jiný den nemuseli do školy.Ta chudák nemocná Greta,tak ta by zasloužila na pr.d.e.l i s rodiči.A ta naše demonstrující telata jakbysmet.Babiš je super a má pravdu.Je mi jedno,jak mě budete nazývat,já jsem si ulevila.A to jsem ani nepouštěla plyny! Hezké Vánoce všem.

salacia ( 29. listopadu 2019 13:37 )

...mezi "znečišťovateli" podle vzoru "muži"...Autor asi v té době, kdy se to učilo, stávkoval.

kukukuu ( 29. listopadu 2019 13:17 )

Ta vesluje přes Atlantik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa