Nenechte se mýlit, klíčník a šafář z kouzelnické školy v Bradavicích zaměstnání nezměnil. Jménem Hagrid totiž kolegové přezdívají Vladimíru Michálkovi, který svou hromotluckou postavou a poněkud zarostlým vzhledem připomíná věrného parťáka Harryho Pottera. Stejně jako Hagrid navíc už nejednou ukázal, jak obrovské a dobré má srdce. Naposledy při středeční nehodě na křižovatce ulic Jarníkova a Roztylská.

Když se tam ozvala v devět ráno obrovská rána, všem, kteří byli poblíž, se hrůzou zatajil dech. Jen zpovzdálí pozorovali autobus MHD, jak to zezadu nabořil do dalšího, stojícího před ním. V tom seděl jen řidič, který vyvázl bez újmy, cestující v autobuse Dopravního podniku (DPP) ale vlivem obrovského nárazu popadali jako hrušky. Vozem se během okamžiku linul zvuk tříštícího se skla následovaný zoufalým dětským nářkem. Z 29 lidí bylo v autobuse 22 školkáčků. „Vyrazili jsme za Mikulášem, ale žádný nebyl,“ řekl pak zklamaně novinářům jeden z klučíků.
Video
Video se připravuje ...

4. prosince 2019: V dopoledních hodinách došlo na Jižním Městě k dopravní nehodě dvou autobusů, při které bylo zraněno několik dětí! Policie České republiky

Zranilo se 18 lidí, pět dospělých středně těžce, tři lehce a celkem deset dětí, které se díkybohu jen odřely. Po nehodě se uchýlily do nedaleké jídelny, kde se jim věnovali policisté, hasiči, záchranáři i psychologové – policisté měli k dispozici omalovánky, které jim rozdali, hasiči zas vytasili plyšové dráčky Záchranáčky. „Je to žlutý dráček s červeným kloboukem a používá se celorepublikově – vozí ho jak kluci ve výjezdovém autě, tak každá cisterna,“ řekl pro Blesk.cz hasičský psycholog Jan Remeš.

Zachránce Hagrid

Zanedlouho na místo dorazil i Hagrid, záchranářský řidič „modulů hromadného neštěstí“, mezi něž patří vozy Golem i Atego. Právě Atego jde do akce za předpokladu, že je na místě větší počet zraněných. Vůz totiž zvládne přepravit osm ležících a pět sedících pacientů naráz, dispozice se ale dá libovolně měnit.

„Když jsem přijel na Chodov, náš pan ředitel (ředitel pražské záchranky Petr Kolouch, pozn. red.) byl v jídelně přilehlé školky, kde měl zhruba osm až deset dětí. Psychologové se o děti starali tak, aby jejich trauma bylo co nejmenší,“ popsal Blesk.cz Michálek. Tam také rozhodli, že pět z nich převezou preventivně do nemocnice. „Do vysílačky jsem dostal povel vytopit Atego, tak jsem vytopil, otevřel a šel jsem si vybrat dítě – holčičku, kterou jsem odnesl do auta. Takhle nás šlo pět, šest, sedm, pomáhali všichni, nosili hasiči i policisté,“ zdůraznil pokorný Hagrid s tím, že jako hrdina se necítí.

Video
Video se připravuje ...

V Jarníkově ulici na Chodově se 4. prosince 2019 srazily dva autobusy, zranily se hlavně děti. Václav Burian

Podle něj je to běžná součást jeho práce. „Holčička, kterou jsem nesl v náručí, byla naštěstí v pohodě. Ani nebyla vystrašená, psychologové odvedli dobrou práci. Děti hledaly maminku a tatínka, museli jsme jim vysvětlit, že se tak nestane, ale že pojedou s tetou. Vybrali jsme lékařku, která s nimi byla vzadu v Ategu, pro děti je lepší, když je to žena,“ dodal. Hodná „teta“ se o děti skvěle postarala, zatímco Hagrid řídil, a takto do motolské nemocnice převezli pět dětí naráz.

Proč autobus boural, teď vyšetřují policisté, nejpravděpodobnější variantou ale je, že řidiče Dopravního podniku oslnilo slunce a autobus stojící před ním zkrátka přehlédl. Oba řidiči měli test na alkohol negativní.

Fotogalerie
36 fotografií